Najnovije

SRBI I KINEZI ZAJEDNO IDU U BUDUĆNOST: Vučić zahvalio Kini na čvrstom stavu po pitanju KiM, pa poslao jaku poruku! Evo šta je rekao! (VIDEO)

U Centru "Sava" večeras se svečanom akademijom obeležava 70 godina osnivanja Narodne Republike Kine, a ceremoniji prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa članovima Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Tu su premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Ðorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Vučić: Kina nema pouzdanijeg prijatelja od Srbije

Predsednik Srbije poručio je na početku da NR Kina nema pouzdanijeg partnera od Srbije.

- Ovome su svedoci brojni zajednički projekti, od Pupinovog mosta do pruge do Budimpešte, kao i Železare Smederevo. Kina je spasila našu Železaru - naglasio je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Narodna Republika Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Republike Srbije. Ta istina očigledna je na svakom koraku u Srbiji. Pupinov most na Dunavu, prvi je kineski most u Evropi, delovi auto-puta Miloš Veliki u srcu Šumadije stoje kao najbolje svedočanstvo zajedničkog truda srpskih i kineskih kompanija. Projekat modernizacije železničke pruge na relaciji Beograd-Budimpešta u punom je jeku. Kineski prijatelji radiće još mnogo kilometara i naših puteva i naših pruga. Pregovaramo i očekujemo dolazak brojnih kineskih kompanija, u različitim oblastima od energetike, industrije, savremenih i inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije. Lično sam ponosan što su odnosi svevremenskog strateškog partnerstva Srbije i NR Kine sada na najvišem nivou u njihovoj istoriji. Čelično prijateljstvo naša dva naroda osnov je za obogaćivanje dalje saradnje u svim oblastima. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i NR Kine i hvala na svemu što ste učinili za našu zemlju." - Predsednik Vučić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom proslave 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Podsetio je da se Kina mnogo puta suočavala sa nipodaštavanjem, a isto je doživljavao i predsednik Si.

- Želim da čestitam Siju na vrednom radu i na tome što Kinu vodi u sigurnu, svetliju budućnost. Hvala mu i na prijateljstvu koje pokazuje prema našoj zemlji - kaže Vučić, dodajući da naše dve zemlje karakterišu odlični politički odnosi, kao i odlična saradnja u svim drugim oblastima.

- Želim da istaknem nešto. Kineski turisti su u ovoj godini na prvom mestu u Srbiji i moj odgovor njima je "Dobro došli, dragi prijatelji, dobro došli u svoju Srbiju". Kao što ste primetili, dragi naši prijatelji, mi imamo zajedničke patrole na ulicama beograda i to nije nikome zasmetalo, jer ste bili uz nas kada nam je bilo najteže. Mi se ponosimo ovim prijateljstvom, kao i sa ostalim našim prijateljima. Kina se često sa nama nalazila u istim nedaćama, pa tako tokom sukoba sa NATO nije zatvorila svoju ambasadu ovde. Posebno smo zahvalni na principijelnom stavu po pitanju Kosova, zato će uvek moći da računa na doslednu politiku jedne Kine - rekao je on okupljenima.

Rekao je da mnogi optužuju Srbiju da je dobar prijatelj Kini, a takvima poručuje da su te izjave za nas hvalospevi.

- Hvala vam, nastavićemo da Kini budemo prijatelj. Hvala još jednom predsedniku Siju na velikom angažmanu i trudu da nam pomogne, posebno ekonomski. Čestitam mu i na uspehu uz želju za daljim prosperitetom, koji smatram i našim uspehom. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine - rekao je predsednik.

Ambasadorka Kine Čen Bo obratila se okupljenima

Ambasadorka NR Kine, Čen Bo, na početku se zahvalila Vladi Republike Srbije što je učestvovala u organizaciji događaja.

- Samo 5 dana posle osnivanja, Narodna Republika Kina dobila je priznanje iz Beograda. Kineski narod će večno pamtiti ovu dragocenu podršku - poručila je ona.

Uoči akademije Brnabić ugostila delegaciju Kine

Ranije danas premijerka Srbije, Ana Brnabić, sastala se sa sa delegacijom sudija Vrhovnog narodnog suda Kine, koju je predvodio predsednik tog suda DŽou Ðijang, i poručila da Srbija visoko ceni ulogu Kine u poštovanju i odbrani međunarodnog prava.

Ona je u ime Vlade Srbije poželela dalje uspehe Kini u svim oblastima razvoja.

Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA