Najnovije

AMERIČKI EKSPERTI UTVRDILI: Da se desi megdan između njihovog i ruskog lovca, evo ko bi izašao kao pobednik! (FOTO)

Američki internet portal The National Interest uporedio je ruski lovački avion Su-35 sa četiri američka konkurenta F-15, F-16, F-22 i F-35. On je došao do zaključka da se ruskoj letelici mogu suprotstaviti samo avioni F-15 i F-22.

Su-35 (Foto: pixabay. com)

Kada bi kojim slučajem piloti na avionima “F-35 Linghtning II” naleteli na ruski Su-35 oni bi morali hitno da pozovu F-22, kako se ne bi našli u „velikom problemu“ – citira tekst američkog vojnog eksperta Dejva Madžumdara (The National Interest), ruski internet portal Gazeta”.

F-35 (Foto: jutjub)

Po njegovim rečima, F-35 Linghtning II ne može da se suprotstavi lovcu Su-35 ni po letnim, ni po borbenim sposobnostima. F-16 Fighting Falcon takođe ne bi mogao da izdrži ovaj duel, napominje autor.

F-15 ima sposobnost da se suprotstavi ruskom lovcu jer poseduju slične parametre brzine, plafona leta i nosivosti naoružanja. Američki lovac ima kvalitetniji radar, koji dolazi do izražaja prilikom vazdušne bitke na velikim daljinama, upotrebom raketa klase „vazduh-vazduh“ velikog dometa.Sa druge strane, i ruski Su-35 takođe poseduje rakete velikog dometa. Međutim u bliskoj vazdušnoj borbi on ima prednost zahvaljujući izuzetnoj manevarbilnosti. Ovo mu omogućavaju motori sa promenjivim vektorom potiska.

Autor materijala je savetao američkim pilotima na lovcima F-15 da u borbi protiv Su-35 se pre svega oslone na napad sa veće distance. Ukoliko ova taktika ne uspe, i uđe se u borbu sa bliskog odstojanja, onda su šanse za vazdušnu pobedu znatno manje.

Najozbiljniji protivnik ruskom lovcu bi bio američki lovac pete generacije F-22. Ukoliko bi došlo do hipotetičkog vazdušnog boja između ova dva aviona, to bi bio „sudar tehnologija“ – napominje The National Interest. Su-35 se oslanja na svoju izuzetnu manevarbilnost, a F-22 na radarsku nevidljivost.

Povodom ove teme oglasio se i Sebastijan Roblin. Naime, radi se o autoru koji takođe piše o sličnim temama. On je napisao da ne može da se predvidi ko bi u ovoj bici pobedio. Po njegovom mišljenju, ruski lovac se može suprotstaviti američkom protivniku upotrebom niskofrekvetnih zemaljskih radarskih stanica, u kombinaciji sa opto-elektronskim sistemom nišanjenja, koji se nalazi na samom avionu. Međutim, ova sredstva imaju ograničen domet tako da F-22 svoju šansu treba da potraži na srednjim i velikim distancama.

Krajem avgusta meseca 2019.godine, predsednik Turske je izjavio da ne isključuje mogućnost da njegova zemlja nabavi ruske lovce 4++ i 5 generacije (Su-35 i Su-57) ukoliko propadne posao sa nabavkom američki F-35.

Su-35 je duboko modernizovani super-manevarbilni višenamenski lovac 4++ generacije koji je konstruisan uz pomoć tehnologije pete generacije. Nebesku krstaricu karakteriše veoma kvalitetna avionika koja za osnovu koristi kompleksni kompjuterski informaciono-komandni sistem, novi radar, motore AL-41F1S sa plazmenim sistemom sagorevanja uvećane snage i upravljivim vektorima potiska. Ovi motori po svojim karakteristikama mogu da se primene i na lovcima pete generacije, jer obezbeđuju nadzvučnu brzinu bez dopunskog sagorevanja.

Akciju ruskog razarača pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA