Najnovije

NOĆNA MORA ZAPADA-ŠTIT „PROMETEJA“: Rusija će izgraditi neprobojni sistem PVO

Taj sistem ima sposobnost obaranja svih tipova vazdušnih ciljeva, uključujući i one koji se nalaze u bližem kosmosu, koji lete hiperzvučnom brzinom itd. Novinari i eksperti su visoko ocenili mogućnosti perspektivnog PVO/PRO sistema S-500 „Prometej“. Očekuje se da će po parametru borbenie efikasnosti ovaj sistem prevaziće sve savremene komplekse PVO.

S-500 (Foto: RIA)

Univerzalni ratnik

Glavna karakteristika raketnog sistema PVO/PRO S-500 „Prometej“ u odnosu na svog prethodnika S-400 „Trijumf“, je sposobnost presretanja ne samo aerodinamičkih ciljeva, nego i balističkih raketa. I to na znatno većim daljinama, a posebno kada se govori o visinama.

Objedinjene funkcije protivvazduhoplovnog i protivraketnog sistema na jedinstvenoj platformi omogućavaju efektivnu zaštitu velikih urbanih celina i važnih industrijskih zona. Konkretno, S-500 može da zaštiti i silose u kojima se nalaze interkontinentalne balističke rakete. Tačnije, kopnenu komponentu strategijskih raketno-nuklearnih snaga.

Detaljne tehničko-taktičke karakterisitke ovog sisteme se nalaze u režimu vojne tajne. Kako navodi ruski vojni ekspert Mihail Hodanerok „S-500 će po zoni efektivnog dometa, vatrenoj moći, i stepenu zaštite od elektronskog ometanja značajno premašiti sistem S-400“. NJegova najveća prednost će biti mobilnost. Vreme prelasaka iz marševskog u borbeni režim neće trajati duže od pet minuta. „Prometej“ će se moći veoma brzo transportovati avionskim putem i prebaciti na bilo koju tačku iz koje će pokrivati vojsku.

Hodarenok precizira, da će S-500 imati sposobnost da presreće neprijateljske objekte koji se nalaze u kosmosu. Ta zona će dostizati visinu od 200-250km. Konkretno, njegova vatrena moć će biti usmerena na uništavanje vojnih satelita koji se kreću u nižoj zemljinoj orbiti. Pored toga, ovakva visina će omogućiti presretanje putanje kojom se kreću interkontinentalne balističke rakete. Dakle, ovaj sistem će moći da odbije i potencijalni nuklearni napad, koji bi bio usmeren na Rusiju.

Pretpostavljeni efektivni domet rakete koje će koristiti S-500 „Prometej“ će iznositi oko 600km. Ovaj PVO/PRO sistem će plotunski moći da gađa i do 10 balističkih ciljeva koji se kreću izuzetno velikom brzinom. NJihova brzina tom prilikom može da dostigne vrednosti i do 7,000 m/sek. „Prometej“ će moći da obara i bojeve blokove perspektivnih hiperzvučnih raketa u završnoj fazi leta. Neće biti pošteđeni na najsavremeniji lovci pete generacije.

Integrisani sistem PVO ekstremnog dometa

 „Prometej“ će biti veoma pokretljiv.Osnovne komponente će biti razmeštene na proverenom 50-tonskom teškašu BAZ-69096 koji se nalazi na deset točkova. Osam točkova na ovom kamionu, od ukupno 10, će biti pogonski. Motor koji je integrisan na ovo vozilo može da generiše i do 500 konjskih snaga. Ovo je dovoljno da kamion sa svim komponentama sistema S-500 ostvari brzinu i do 50 km/č. Na nerevnom terenu, van puteva, ove vrednosti će razumnjivo biti malo manje.

Usled izuzetno visoke složenosti projekta perspektivnog raketnog sistema S-500 „Prometej“, vremenski period do njegovog usvajanja u operativno naoružanje je nešto duži nego što je to uobičajeno.Naime, vojni eksperti su već saglasni, da će „Prometej“ biti prva platforma takve vrste u svetu, koja će moći da se efektivno bori protiv masivnog raketnog napada u kojem potencijalni protivnik neće štedeti rakete koje lete hiperzvučnom brzinom.

Prilikom njegovog projektovanja rešena je još jedna izuzetno važna stvar. Ovaj sistem će biti integrisan u jedinstven sistem odbrane sa ostalim sistemima PVO srednjeg i velikog dometa. „Prometej“ će moći da deluje u sadejstvu sa sistemima S-400, S-300VM4 i S-350 „Vitjaz“. Neprijatelj će se morati svojski potruditi da bi probio jedan ovakav raketni kišobran. Iako se veruje da bilo koji sistem PVO može da bude „oboren“ jednovremenim udarom velikog broja raketa, S-500 će postati izuzetak od ovog pravila.

Prilikom testiranja tokom prošle godine „Prometej“ je uspeo da obori vazdušni cilj na daljini od 500km. To je za 100km više, od krajnjeg dometa bilo kog drugog sistema koji se trenutno nalazi u operativnoj upotrebi. Da podsetimo, „Trijumf“ može da obori ciljeve na daljini do 400km, a ovaj sistem je rekorder u svetu po ovom parametru.

Prvo sebi pa posle drugima

Prvi divizioni ovih sistema će ući u operativnu upotrebu u naredne 2-3 godine. Prema rečima prvog čoveka državne korporacije „Rosteh“ Sergeja Čemezova, prva serija „Prometeja“ će ući u serijsku proizvodnju krajem naredne godine. Iako Rusija ne namerava da ovaj sistem prodaje trećim zemljama pre nego što opremi svoju vojsku, interesovanje za njegovom potencijalnom nabavkom postojano raste u svetu.

Konkretno, turski predsednik Redžep Taip Erdogan je pre izvesnog vremena najavio mogućnost zajedničke rusko-turske proizvodnje sistema „Prometej“. Napominjeno da je Turska u Rusiji nabavila raketne PVO sisteme S-400 „Trijumf“ bez obzira na glasna negodovanja SAD tim povodom. Ovim potezom propao je veliki posao oko nabavke američkih lovaca pete generacije F-35 koji je već uveliko bio potpisan.

Nema nikakve sumnje da NR Kina ima ambicije da nabavi perspektivne dalekometne sisteme S-500 „Prometej“. Ova zemlja je u Rusiji već nabavila nekoliko diviziona raketnog sistema S-400 „Trijumf“.

Ruski sistemi PVO imaju veliki uspeh na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne tehnike. Rusija je u međunarodnim razmerama učvrstila suverenu poziciju, kada je u pitanju proizvodnja raketnih PVO sistema visoke klase, koji značajno prevazilaze zapadne analoge. To se ne odnosi samo na daleko kvalitetnije tehničko-taktičke sposobnosti, nego i na daleko povoljniju cenu prilikom njihove nabavke i eksploatacije.

Ovo priznaju i vojni eksperti koji dolaze iz država koje su članice NATO. Konačno, raketni sistem PVO S-400 „Trijumf“ u kombinaciji sa kompleksom obalske odbrane „Bastion“ i operativno-taktičkim raketnim sistemom „Iskander-M“ pouzdano mogu da pokriju kompletne regione od eventualnog udara spolja. Ovo su priznali najviši oficiri koji komanduju Severnoatlantskim vojnim savezom.

Nova kineska bespilotna letelica sposobna da pogodi SAD. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

MIŠA ĐURKOVIĆ: Klan

U nedelju se održavaju lokalni izbori u nizu gradova, od kojih će možda zanimljivo biti u Ni...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA