Najnovije

"SAD NEĆE ZAPOČETI RAT, ALI SU SPREMNE DA GA ZAVRŠE!" Pentagon objasnio razloge ubistva Sulejmanija

Američki i iranski zvaničnici razmenili su niz pretnji nakon ubistva generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu. Obe strane zveckaju oružjem, a Pentagon je sada objavio da SAD "ne traže da započnu rat sa Iranom, ali su spremne da ga završe".

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Pravdajući nedavno odluku SAD, ministar odbrane Mark Esper je rekao za SI En En da postoje dokazi da je Sulejmani želeo da nanese zlo Amerikancima.

- Činjenica je da je Sulejmani uhvaćen crvenih ruku u Bagdadu. Jedan teroristički vođa se sastaje sa drugim vođom terorista i planira napade na američke diplomate, snage i objekte. Mislim da smo iskoristili pravo da uklonimo ove igrače sa bojnog polja - rekao je on.

Taj drugi teroristički lider na kog Pentagon aludira je Abu Mahdi al Muhandis, vođa Kataib Hezbolah pokreta, koji je ubijen u petak zajedno sa Sulejmanijem. Napad je naredio američki predsednik Donald Tramp.

Esper je dodao da bi voleo da vidi da se situacija sa Iranom smiruje i da Teheran i Vašington sednu da razgovaraju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas da bi napadi koje je planirao iranski vojni komandant Kasim Sulejmani, koji je ubijen u američkom bespilotnom napadu prošle sedmice, "potencijalno doveli do smrti mnogo Amerikanaca".

- Da li se u prošlosti dešavalo nešto što bi ukazivalo na to da je ovakav gospodin, ovaj diplomata velikog reda - Kasim Sulejmani - otputovao u Bagdad radi ideje o vođenju mirovne misije? - zapitao se Pompeo i istakao: "Znamo da to nije istina", preneo je Rojters.

Pompeo, takođe, smatra Sulejmanija odgovornim za napad izveden 27. decembra u Iraku u kojem je ubijen jedan Amerikanac.

- On je nastavio terorističku kampanju u regionu. Mi znamo šta se desilo ... u decembru, što je na kraju dovelo do smrti Amerikanca. Dakle, ako tražite vezu, treba da gledate šire u odnosu na dane koji su doveli do napada na Sulejmanija - rekao je Pompeo.

Ovo su trampove 52 mete u Iranu, više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA