Najnovije

HOĆE DA PROTERAJU RUSE I GOMILU MUNICIJE IZ ZEMLJE: Traže međunarodnu misiju OEBS-a kao zamenu (VIDEO)

Rusija mora povući svoje trupe iz Pridnjestrovlja, kao i povuče svo oružje čija je zaštita zadatak vojske, izjavila je izabrana predsednica Moldavije Maja Sandu, prenosi RT.

Rusi u Pridnjestrovlju (Foto: RIA Novosti)

Ranije je u intervjuu za ruski portal RBk nova šefica države objasnila da je tražila povlačenje ruskog mirovnog kontingenta, koji bi bio zamenjen posmatračkom misijom OEBS-a. Sandu veruje da u Pridnjestrovlju više ne postoji opasnost od ponovnih neprijateljstava. Međutim, skladišta zaplenjenog oružja, koje čuva Operativna grupa ruske vojske (OGRV), predstavljaju opasnost.

Naglasila je da između Moskve i Kišinjeva ne postoje sporazumi o razmeštanju radne grupe i skladišta. „Čak je i gospodin (ruski ministar odbrane Sergej) Šojgu prošle godine rekao da se slaže da municiju treba ukloniti ili zbrinuti. Odnosno, Moskva se takođe slaže da je to problem “, rekla je predsednica.

Reč je o Šojguovom predlogu za uništavanje skladišta zaplenjenog oružja u Pridnjestrovlju, upućenom rukovodstvu Moldavije tokom njegove posete u avgustu 2019. godine. Nekoliko meseci kasnije, Kišinjev je objavio da je Rusija spremna da pruži pomoć po ovom pitanju i prihvati 20 hiljada tona municije na odlaganje u bliskoj budućnosti.

Pridnjestrovska Republika Moldavija proglasila je nezavisnost 1990. godine nakon oružanog sukoba sa Kišinjevom. Neprijateljstva u regionu okončana su 1992. godine nakon ulaska ruskog mirovnog kontingenta, koji se još uvek nalazi. Sada Moldavija i PMR kao strane u sukobu, Rusija, Ukrajina, OEBS kao i posrednici iz EU i SAD kao posmatrači učestvuju u pregovorima o Pridnjestrovskom rešenju u formatu 5 plus 2.

O svim verzijama ubistva iranskog nuklearnog naučnika možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA