Najnovije

MOLDAVSKA PREDSEDNICA NASTAVILA DA ŠOKIRA: Sada je udarila na Gazprom

Novoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je u intervjuu za rusku agenciju RBK da Kišinjev neće priznati dug Moskvi za gas.

Maja Sandu (Foto: RIA Novosti)

„Na desnoj obali gotovo da nemamo dugovanja prema Gazpromu, jer smo plaćali sve ove godine. S druge strane, nisu platili gas na levoj obali, a tamo je dug veoma velik. I naravno, ne možete od nas na desnoj obali očekivati da ćemo moći da platimo. Ovo je nepošteno, nepravedno “, rekla je političarka.

Štaviše, nazvala je ovo pitanje velikim problemom koji treba rešiti. Prema njenim rečima, sada je ukupan iznos duga oko 7,5 milijardi dolara.

Ranije je Sandu u intervjuu za ukrajinske novine Evropskajskaja Pravda rekao da Moldavija nikada neće priznati dug Rusiji za gas.

U januaru je aktuelni predsednik Moldavije Igor Dodon, koji je poslednje izbore izgubio od Sanduove, rekao da Kišinjev neće isplatiti Pridnjestrovlju dugove za gas, a Tiraspolj bi trebalo da se pozabavi time.

Pridnjestrovlje, čiji su stanovnici 60% Rusi i Ukrajinci, nastojalo je da se otcepi od Moldavije i pre raspada SSSR-a. 1992. godine, nakon oružanog sukoba, Pridnjestrovlje je postalo teritorija koja je bila praktično van kontrole Kišinjeva.

Na koji način Sandu želi da protera rusku vojsku, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA