Najnovije

NAPAŠĆE KINU SA ISTOKA?! Američkim brodovima i podmornicama se pridružuju i ove države! Pacifik vrvi od ratne mornarice! (VIDEO)

U Indijskom okeanu održavaju se vojne vežbe pod nazivom Malabar 2020 u kojima sudeluju vojske SAD-a, Japana, Australije i Indije. Radi se o novom savezništvu kroz tzv. koaliciju KUUAD (QUAD), (ne)formalno uspostavljenoj kao protivteža rastu kineskog uticaja u tom regionu. O tome svedoči i službeni cilj ove vojne vežbe, naznačen kao vojno sprečavanje aktivnosti Kine u Azijsko-tihookeanskoj regiji, ili novoj geopolitičkoj regiji poznatoj i kao Indo-tihookeanska regija. Ove godine u vojnoj vežbi Malabar 2020 po prvi put sudeluje i Australija.

Ratna mornarica (Foto: Jutjub)

Prema navodima japanskog Ministarstva obrane, vežba je počela 3. novembra u istočnom akvatoriju Indije, u Bengalskom zalivu. Svaka zemlja poslala je po nekoliko vojnih brodova (razarača, fregata), kao i podmornica, a ukupno je u vežbu uključeno 20-ak brodova.

Indijsko Ministarstvo obrane saopštilo je kako je vojna vežba podeljena u dve faze – tj. trajaće od 3.-6. i od 11.-15. novembra. Tokom njih uvežbavaće se akcije traganja i pratnje podmornica, kao i raketna gađanja po različitim ciljevima.

Kina je službeno reagovala na početak ovih vojnih vežbi saopštenjem glasnogovornika svog Ministarstva spoljnih poslova: „Želeli bismo da ovakva aktivnost vojski država regiona uistinu osigura povećanje nivoa sigurnosti, a ne obrnuto.“ Države koje sudeluju u vojnim vežbama ove su reči okarakterizirale kao kinesko nezadovoljstvo njihovim izvođenjem. To i nije neka prevelika mudrost za zaključiti, ukoliko imamo u vidu kako je Kina već ranije kritikovala američku ideju, kako je rečeno, o uspostavljanju azijskog NATO saveza (spomenuti KUUAD), kao protivteža Kini.

O katastrofalnim pogibijama naših pilota pročitajte OVDE!

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA