Najnovije

O PRIMIRJU NI GOVORA: U 48 sati poginulo više od 50 ljudi, sirijske snage žestoko napale pobunjenička uporišta

Sve češći vazdušni udari sirijskog režima na pobunjenička uporišta u kojima je u 48 sati poginulo više od 50 ljudi, su poremetili primirje u Siriji u trenutku kada su započeli mirovni pregovori.

Žestoki sukobi (Foto: JuTjub)

Pritom, kako navodi službena sirijska agencija Sana, troje civila je poginulo a 17 je ranjeno u pobunjeničkoj ofenzivi na četvrti u rukama režima u Alepu, na severu zemlje.
Direktor Sirijskog opservatorijuma za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman drži da primirje koje su krajem februara inicirale Sjedinjene Države i Rusija "više ne postoji" nakon brojnih kršenja, kako sa strane pobunjenika, tako i režima predsednika Bašara al Asada.
Primirje je bilo prvi korak prema eventualnom rešenju tog sukoba u kojemu je od marta 2011. poginulo više od 270.000 ljudi.
U subotu su snage sirijskog režima bombardovale istočne četvrti Alepa koje kontrolišu pobunjenici.
Najsmrtonosniji napad se dogodio u Tarik al Babu, u kojemu je poginulo 12 civila, rekao je za AFP mesni čelnik civilne odbrane. Najmanje je devetero civila ranjeno u drugim napadima, navodi isti izvor.
U subotu su spasioci izvlačili ljude zatrpane u ruševinama nakon bombardovanja.
Nakon nedelje mira koji su stanovnicima omogućili da predahnu, ovo je drugi dan da režim retko viđenom silinom gađa pobunjeničke četvrti u Alepu. U petak je već bilo 25 poginulih civila.
U subotu je u bombardovanju vladinih snaga u Dumi, pobunjeničkom uporištu severoistočno od Damaska, poginulo 13 ljudi, među njima dvoje dece.
U Ženevi su mirovni pregovori zašli u slepu ulicu
Pregovori su u načelu trebali trajati do srede, ali se ne očekuje nikakav napredak budući da je u ponedeljak glavna oporbena skupina koju zastupa Visoki pregovarački odbor (HCN) "službeno" prekinula svoje učestvovanje.
U Ženevi je ostao samo režim, druge oporbene skupine i "tehnička" ekipa HCN-a.
Usprkos takvoj situaciji, UN-ov izaslanik za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da se pregovori nastavljaju.
"Opetovano odbijanje režima da razgovara o političkoj tranziciji koja isključuje predsednika Asada i uporno traženje oporbe da predsednik ode s vlasti, doveli su u diplomatsku slepu ulicu koja nužno vodi obnovi sukoba", rekao je analitičar Sufana, skupine za procenu rizika.
U tom ratu u kom se bore sve sastavnice sirijskog društva, u subotu se predstavnici vlade trebaju sastati sa čelnicima sirijskih Kurda kako bi se zaustavile borbe u Kamišliju, na severoistoku Sirije.
Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA