Najnovije

KIBORG VOJSKA SA ČIPOVIMA: Američki vojnici imaće super moći, ali pod jednim uslovom!

Naučno-istraživačka služba vojske SAD tvrdi da će u bliskoj budućnosti američki vojnici imati super moći – naučnici su blizu da dekodiraju moždane signale i naprave revoluciju u vojnoj sferi. Međutim, to nije jedini program Pentagona usmeren na „poboljšavanje“ vojnika uz pomoć novih tehnologija.

Američka vojska. (Foto: marines.mil)

Američki naučnici su uz pomoć specijalnih algoritama i matematike nedavno uspeli da odvoje moždane signale koji su odgovorni za postupke od onih koji ne utiču na ponašanje čoveka. Prema njihovim rečima, ne samo da su uspeli da izdvoje te nervne impulse, nego su i otkrili koji je od njih za šta odgovora. To u budućnosti može dovesti do nastanka računara koji je sposoban da upravlja vojnikom direktno preko mozga. Naučnici su sigurni – tehnologija će biti veoma korisna u zoni borbenih dejstava.

„Nova tehnologija će unapred reći vojniku kada mu je vreme da odmori, da jede, da se smiri. Mogućnosti te tehnologije su ograničene samo maštom“, rekao je menadžer programa Hamid Krim.

Još jedna moguća oblast primene „moždanog kompjutera“ je komunikacija bez izgovorene reči, što bi bilo od velike koristi obaveštajnim jedinicama koje deluju van fronta, u pozadini neprijatelja.

Krim je naveo primer kako bi ovaj sistem mogao da funkcioniše.

„U mislima izgovaram poruku, moj prenosi kompjuter, komunikator ili smartfon je zapisuje i šalje na elektronski uređaj kolege. On mu šalje moju poruku direktno u mozak. Rezultat: mi smo se odlično razumeli, a da nismo izustili ni slovo“, kaže stručnjak.

Naučnici tvrde da im predstoji mnogo rada na tom polju i interfejs „kompjuter-čovek“ koji koristi moždane signale očigledno se neće uskoro pojaviti. Tehnologija se može koristiti i u mirne svrhe, na primer za obuku.

Borbeni kiborzi

Agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) je pre godinu dana dobila iz budžeta 65 miliona dolara za program za stvaranje interfejsa „čovek-kompjuter“, koji predviđa ugradnju posebnog uređaja direktno u glavu.

Prema zamisli autora, čip će stimulisati različite delove ljudskog mozga kako bi se poboljšale odgovarajuće karakteristike vojnika. Pentagon računa da će vremenom vojnicima ubrzati reakciju i osetljivost. Na projektu istovremeno radi šest istraživačkih grupa, od kojih dve odgovaraju za poboljšan sluh, a četiri za bolji vid. To je razumljivo – u savremenom ratu pobeđuje onaj koji prvi vidi ili čuje protivnika.

Planiraju da mozak vojnika direktno povežu sa kompjuterskom mrežom. Cilj projekta je, kako navodi DARPA, „pravljenje ugradljivog sistema koji je u stanju da osigura preciznu vezu između mozga i digitalnog sveta“. Takođe tvrde da će njihov program pomoću u lečenju ljudi sa slepilom, paralizom i otežanim govorom.

Injekcije steroida

Osim direktnog mešanja u nervne aktivnosti, Pentagon planira da poveća efikasnost vojnika uz pomoć lekova. Komanda vojske SAD je prošle godine na sajtu državnih nabavki objavila neobičan zahtev – istražiti kako na borbenu sposobnost vojnika utiču steroidni lekovi. Pozvali su zainteresovane organizacije da sprovedu klinička ispitivanja kako injekcije testosterona utiču na građu, mišićnu masu, ravnotežu proteina i mentalne sposobnosti čoveka u uslovima velikog fizičkog napora i stalnog stresa.

Prema izveštaju autora projekta, pretpostavlja se da će injekcije steroida sprečiti procese katabolizma, smanjiće umor i povećaće ukupni tonus tela.

Međutim, injekcije testosterona su daleko od bezopasnog. Predoziranje može dovesti do povećane agresivnosti, hormonalnih poremećaja, neprijatnih kožnih oboljenja koje na frontu mogu trajno onesposobiti vojnika.

Evo o čemu su razgovarali Dritan i Milo! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube