Najnovije

BUGARSKI VOJNI ATAŠE PROTERAN IZ MOSKVE: Odnosi se zatežu

Rusija je potpukovnika Mitka Borisova, pomoćnika vojnog atašea bugarske ambasade u Moskvi, proglasila persona non grata, on mora da napusti zemlju u roku od 72 sata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije)

Odgovarajuća nota uručena je ambasadoru Bugarske Atanasu Krstinu, koji je u ponedeljak pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovaj korak je preduzela ruska strana kao odgovor na neopravdanu odluku Bugarske da se u decembru protera iz zemlje vojni, vazdušni i pomorski ataše pri ruskoj ambasadi u Sofiji“, objasnilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sredinom decembra bugarsko tužilaštvo saopštilo je da sumnjiči ruskog diplomatu za prikupljanje vojnih informacija. Vojni ataše je proglašen za personu non grata i dobio je 72 sata da napusti zemlju. Ruska ambasada nazvala je proterivanje diplomate neutemeljenim, napominjući da takve akcije ne doprinose razvoju dijaloga „u vojnoj sferi, kao ni jačanju stabilnosti u crnomorskom regionu“. Diplomatska misija je tada naglasila da zadržavaju pravo na odgovor.

U septembru je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova takođe proglasilo dvojicu zaposlenih u ruskoj trgovinskoj misiji personama non grata i proterilo ih iz zemlje pod sumnjom da su „špijunirali“. Kako je izvestila ruska ambasada u Sofiji, bugarska strana nije pružila nijedan dokaz koji bi potkrepio takve optužbe. Kao odgovor, rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je proteralo dve bugarske diplomate.

U evropskim zemljama se ruski građani povremeno okrivljuju za „špijunažu“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takve optužbe naziva lovom na veštice. Prema rečima portparola ministarstva Marije Zaharove, postupci Zapada svedoče o antiruskoj histeriji u inostranstvu i ugrožavaju aktivnosti ruskih specijalista.

Da li može da dođe do ozbiljnog incidenta na ruskoj granici, saznaj OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA