Najnovije

ERDOGAN SPREMA KRVAVI JURIŠ! Turska kreće u veliku vojnu operaciju pre stupanja Bajdena na mesto predsednika

Politički ekspert Hamida Renkusogulari najavila je da bi Turska mogla preduzeti veliku vojnu akciju sa ciljem zauzimanja Ajn Ise u Siriji, pre nego što DŽo Bajden bude inaugurisan za predsednika SAD.

Erdogan (Foto: Sajt predsednika Turske)

- Prisustvo Turske u severnoj Siriji postalo je značajno zahvaljujući Sjedinjenim Državama, tačnije zahvaljujući (Donaldu) Trampu. Tramp je odlučio da se povuče i otvorio je vrata Turskoj da uđe na sever Sirije. Erdogan ima dogovor sa Trampom o Kurdima. Drugim rečima, postoje obećanja koja je Tramp dao Erdoganu. Za razliku od Trampa, Bajden možda neće želeti da nastavi ujedinjenje Kurda ili, što je najvažnije, možda neće ukinuti JPG i PKK. Erdogan, zabrinut zbog ovih mogućnosti, želi još malo ukloniti Kurde sa turske granice, iskorišćavajući krizu koji se dogodila tokom izbora u SAD-u. Zbog toga želi da preuzme Ajn Isu. On samo žuri da iskoristi izbornu krizu u SAD-u. Međutim, Rusija je ovo shvatila kao priliku i počela je da vrši pritisak na SDF (Sirijske demokratske snage) zbog turske pretnje i želi da oni predaju grad sirijskoj administraciji. Tramp je takođe koristio napade Turske kao sredstvo pritiska i primorao Kurde da likvidiraju JPG. Sada to čini i Rusija. Prema mojoj proceni, Turska će preduzeti akciju do 20. januara kada će Bajden biti inaugurisan. Ova operacija biće blokirana ako Rusija nagovori Kurde, međutim, Tramp vrši pritisak na Kurde da ne prihvate rusku ponudu. Izgleda da je turska operacija i dalje velika mogućnost - smatra Hamida.

Hamida je komentarisala i odnose Rusije i Turske.

- Interesi Turske i Rusije na svim frontovima počeli su da budu suprostavljeni, ali partnerstvo se nastavlja. Rusija je videla da joj odgovara držanje Turske u svojoj blizini i njihovo udaljavanje od SAD. Zbog toga postoji partnerstvo koje je ponekad u krizi, a ponekad čini ustupke. Ovo partnerstvo niti rešava krizu Idliba, niti koristi političkom rešenju sirijske krize. Ako dođe do rešenja, bilo bi to uprkos Turskoj. Nikad ne znamo kada će konci puknuti, ali Rusija ne može zauvek da pravi kompromise - izjavila je ona za Duran.

O novim sukobima u Nagorno Karabahu više pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA