Najnovije

ČANAK ZABRINUT ZA IDENTITET CRNE GORE: Želi autokefalnost Karlovačke mitropolije

"Uveren sam da Milo Đukanović neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanju crnogorske nezavisnosti. To se neće dogoditi”, ocenjuje Čanak.

Nenad Čanak (Foto: Jutjub)

Klerikalizacija Crne Gore gura zemlju koja je vodila u evropskim integracijama u položaj srednjovekovne zatucanosti. Mislim da je to izuzetno loša poruka i neće pomoći ni novoj vladi ni crnogorskom društvu u celini da se punim kapacitetom suoči sa nizom izazova koji su pred svima nama od medicinskih, političkih, a ne isključujem ni vojne, kaže u intervjuu Vikend novinama predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine „gospodin“ Nenad Čanak.

Čanak ističe da je višedecenijska vlast DPS-a po prirodi stvari morala dovesti do toga da se pojave slučajevi zloupotreba, korupcije, nepotizma, ali da su sve te negativne pojave “marginalije naspram oštrog zaokreta od Evrope prema Rusiji, od sekularne prema teokratskoj državi i od nezavisnosti prema položaju priveska politike “srpskog sveta”. Komentarišući kohabitaciju on kaže da je “mirna smena vlasti u Crnoj Gori vrhunac političke karijere Mila Đukanovića”.

“Time je pokazao potpunu iskrenost i privrženost idejama demokratije i smenjivosti vlasti. I mislim da će on apsolutno biti podrška razvoju Crne Gore i u ekonomskom i u političkom smislu, odnosno da će podržati svaki pozitivan pomak ako ga ova vlada bude napravila. Sa druge strane, uveren sam da on neće dozvoliti sebi da ćuti pred klerikalizacijom crnogorskog društva i ugrožavanju crnogorske nezavisnosti. To se neće dogoditi”, ocenjuje Čanak.

On je govoreći o spoljnoj politici istakao da je zabrinut zbog razvoja situacije u Iranu koji može u sebe uvući i Rusiju i Tursku i Kinu i NATO i biti izvor svetske nestabilnosti, a u tom slučaju Crna Gora će biti izložena ogromnim pritiscima da postane logistička baza za rusku flotu.

Čanak je na pitanje novinarke prokomentarisao i spajanje resora kulture, prosvete, sporta i nauke i postavljanje prof. dr Vesne Bratić na tu poziciju rekavši da takva politička odluka ide ka zatiranju crnogorske identitetske samobitnosti, stvaranju novih generacija odgajanih na školskim programima punim istorijskih neistina i formiranju sportskih društava kao mesta za okupljanje političkih paramilicija.

„Sve u svemu ne nudi ništa dobro za građane Crne Gore. I to nije slučajno. U pitanju je, po mojoj proceni, zao naum arhitekata uništenja Crne Gore i njenog svođenja na geografski pojam ispražnjen od bilo kakve političke sadržine“, rekao je ovaj „vrsni“ političar.

On je takođe iskoristio priliku da komentariše vlasti u Srbiji, ističući da će njihova „pijemontska pamet“ kao što je  „otpisala Srbe ispod Ibra na Kosovu ili izvan Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, tako poništiti i izbornu volju prosrpskih stranaka u Crnoj Gori i nametnuti u izvršnu vlast one koji će služiti njenim interesima, a ne interesima građana Crne Gore.“

Govoreći o progonu srpskog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Božovića i izjavama srpskih zvaničnika, ovaj „znalac“ je rekao da on misli da predsednica vlade i najveći broj ljudi u Srbiji znaju malo ili nimalo o Podgoričkoj skupštini i svoje mišljenje formiraju na osnovu malo ili nimalo pravih informacija.

„Uostalom, pre dve godine uz veliku je pompu obeležavana stogodišnjica pripajanja Vojvodine Srbiji, a u pitanju je duboki istorijski falsifikat“, kazao je i dodao:

„Bajka o oslobađanju Vojvodine od strane srpske vojske 1918. godine razbije se već o prvo pitanje da li recimo u Novom Sadu postoji spomenik poginulim srpskim vojnicima pri oslobađanju ovog grada? Naravno da ne postoji jer se austrougarska vojska povukla tri dana pre ulaska srpske vojske u grad koji su u međuvremenu čuvali sami Novosađani. Dakle, bilo bi važno razumeti da se u Srbiji vrlo malo zna o istoriji Crne Gore, da se krije autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve do 1921. godine, isto kao i autokefalnost Karlovačke mitropolije u Vojvodini do iste te 1921. godine. Drugim rečima, izreka “istoriju pišu pobednici” na Balkanu glasi: “istoriju brišu pobednici”.

Čanak je Demokratski front optužio da njime upravlja neko iz drugog centra a dao je i „stručno“ mišljenje o Mitropolitu Amfilohiju ali i izboru novog patrijarha.

„Individualni položaj Amfilohija Radovića je dugo građen i sumnjam da bilo ko može samo uskočiti na njegovo mesto i nastaviti tamo gdje je on stao. Međutim, sam uticaj SPC će sada biti potenciran od strane novih vlasti jer je to poluga kojom se može manipulisati delom stanovništva i koju oni neće ispuštati iz ruku. A što se tiče novog patrijarha, tu može doći do različitih razvoja događaja. Kandidati koji se sada pojavljuju u medijskim spekulacijama su različiti. I mislim da će ličnost novog patrijarha značiti mnogo više za SPC i njen položaj u društvu nego što je to bilo do sada“, zaključio je Čanak.

Kako se slavila sloboda u Crnoj Gori, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA