Najnovije

IZRAEL UPOZORIO GRAĐANE: Pretnja raste, miriše na osvetu, napadi po Evropi u decembru i januaru

Izraelske vlasti upozorile su na povećanu pretnju napadima usmerenim na građane i institucije zemlje u inostranstvu. Opasnost je posebno velika u državama koje se nalaze blizu Irana. Reč je o Gruziji, Azerbejdžanu, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

"U svetlu pretnji koje u poslednje vreme emituju iranski predstavnici, s obzirom na umešanost iranskih agenata u terorističke napade u raznim zemljama, postoji bojazan da će Iran ponovo pokušati da deluje na ovaj način protiv izraelskih ciljeva", rekao je Izraelski biro za kontraterorizam, preneo je Rojters.

Izraelska kontraobaveštajna služba ne isključuje da će „deo trenutnog talasa islamskog terora“ biti usmeren na objekte koji se identifikuju sa jevrejskim zajednicama i jevrejskom državom. Ugrožene su sinagoge, jevrejski muzeji, košer restorani i slična mesta.

Prema birou, najverovatniji datumi planiranih napada u evropskim zemljama mogu biti decembarski i januarski hrišćanski praznici. Izraelske vlasti pozvale su sugrađane koji planiraju privatna, poslovna i službena putovanja u inostranstvo da budu na oprezu i da izbegavaju posetu prenatrpanim mestima.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif nedavno je objavio da postoje dokazi o umešanosti Izraela u atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha. Šef iranskog Ministarstva spoljnih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da napusti politiku dvostrukih standarda i osudi ovaj čin "državnog terorizma".

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da ubistvo naučnika neće ostati bez odgovora. Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u pokušaju atentata u provinciji Teheran 27. novembra, a kasnije je preminuo u bolnici. Nakon njegove smrti, iransko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je fizičar bio zadužen za istraživanje ministarstva.

U međuvremenu, američki specijalni izaslanik za Iran i Venecuelu Eliot Abrams rekao je Rojtersu da iranske vlasti neće na bilo koji način odgovoriti na ubistvo Mohsena Fahrizadeha. Oni se plaše da oštete izglede za pregovore o ublažavanju sankcija sa novom američkom administracijom DŽozefa Bajdena.

Abrams veruje da je Iranu "očajnički potrebno" ublažavanje sankcija. S tim u vezi, Teheran će delovati smireno.

Kakav dogovor su postigli Jermenija i Azerbejdžan, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA