Najnovije

''VOJNI ŠENGEN'': Menjaju zakone zemalja da se dočepaju beloruske granice

Pandemija koronavirusa nije sprečila zapadne zemlje u izvođenju vojnih vežbi u blizini granica Belorusije. NJihov broj i razmere samo su porasli, rekao je general-major Ruslan Kosigin, načelnik Generalštaba oružanih snaga Belorusije.

NATO vojska (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, godišnje se na teritoriji susednih država održi do 80-90 vežbi. Ako je ranije u njima učestvovalo oko 30 hiljada ljudi, sada ih ima do 150 hiljada.

„Samo ove godine, uprkos činjenici da je najavljeno i rečeno da je kovid pandemija, najveće vežbe održane su na teritoriji država susednih Republici Belorusiji. Količinski više od 80 vežbi “, rekao je Kosigin za TV kanal STV.

Šef Generalštaba Belorusije primetio je da je u ovim manevrima učestvovalo više od 100 hiljada vojnika i preko deset hiljada jedinica vojne i specijalne opreme. Vežbale su se i akcije strateške bombarderske avijacije.

„Govorimo o letu strateških bombardera iz kontinentalnog dela SAD-a, koji lete na ruti širom Evrope sa pozivom na teritoriju Ukrajine. I sa velikim stepenom verovatnoće - razrađivanjem pitanja borbene upotrebe sa pristupom linijama, lansiranjem krstarećih raketa iz vazduha“, citiraju Kosigina RIA Novosti.

Visokorangirani beloruski vojnik govorio je i o promenama u zakonodavstvu zapadnih zemalja, što pojednostavljuje postupak kretanja trupa širom Evrope. Nazvao ga je „vojnim šengenom“. To ukazuje na spremnost za stvaranje velikih grupa, uključujući i teritoriju država susednih Belorusiji.

Sredinom novembra ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin izrazio je zabrinutost zbog situacije na granicama zemlje. Takođe je govorio o letovima američkih strateških bombardera. Prema rečima ministra, odgovor će biti zajedničke vežbe sa Rusijom.

Kako hrvatski vojni analitičari komentarišu eventualni sukob SAD i Rusije na kopnu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA