Najnovije

ŠPIJUNSKI SKANDAL VEKA: Evo kako su CIA i nemačka tajna služba nasamarile Tita! Zapanjujući detalji operacije Rubikon!

Američka CIA i nemački BND decenijama su špijunirali 120 zemalja iz celog sveta, među kojima i nekadašnju SFRJ s Titom na čelu, tako što su im prodale navodno najsavremeniju tehnologiju za šifrovanje poruka, a koja je bila prepravljena tako da oni lako mogu da dođu do sadržine tih poruka!

Tito (Foto: Jutjub)

Špijunski skandal veka, kako su ga nazvali mediji, otkriven je nakon pisanja Vašington posta i medijske kuće ZDF. U izveštajima se navodi da su CIA i BND preko švajcarske kompanije „Kripto AG“ prodavale tehnologiju za šifrovanje.

Operacija prvobitno nazvana „Tezaurus“, kasnije je preimenovana u „Rubikon“ i odvijala se od kraja Drugog svetskog rata do 1993, kada se iz posla povukla nemačka strana plašeći se razotkrivanja. CIA i BND su tako decenijama imali uvid u komunikaciju saveznika i neprijatelja, a među njihovim žrtvama, pored SFRJ, bili su Indija, Pakistan, Iran, Turska, Italija, Brazil, Argentina, Indonezija, Mađarska, Japan, Meksiko, S. Arabija, Tunis, pa čak i Vatikan.

- Diplomatska i vojna komunikacija brojnih zemalja trećeg sveta, ali i evropskih država i saveznika, bila je praćena. Operacija „Rubikon“ jedan je od najuspešnijih obaveštajnih poduhvata posle Drugog svetskog rata. Strane vlade su plaćale veliki novac za privilegiju da im najtajnije poruke čitaju najmanje dve strane države - navodi se u izveštajima. U dokumentima koje su mediji dobili takođe se navodi da su SAD i Zapadna Nemačka zaradile mnogo novca tako što su presretnute poruke i informacije prodavale trećim državama.

Upravo zbog nesporazuma u deljenju novca i namere da BND prisluškuje neke američke saveznike, BND se 90-ih godina povukao iz švajcarske kompanije. CIA je kao vlasnik kompanije, koja je podeljena na dva dela, ostala sve do 2018. BND nije želeo da se izjasni na upit ZDF o ovim saznanjima, a raniji ministar nadležan za obaveštajnu službu Bernd Šmidbauer potvrdio je postojanje operacije „Rubikon“.

- Ova operacija je sigurno doprinela da svet bude bezbedniji - rekao je on.

Šta su sve znali CIA i BND

-Prisluškivano je iransko rukovodstvo tokom talačke krize sa 52 američka talaca u ambasadi u Teheranu

-Znali su unapred da će doći do svrgavanja Salvadora Aljendea, predsednika Čilea

-Bili su upućeni u razmere kršenja ljudskih prava koja je vršila vojna hunta u Argentini

-Velikoj Britaniji su prosleđivane komunikacije argentinske armije tokom Foklandskog rata 1982.

-Imali su potvrdu da je libijska vlada umešana u bombaški napad u Berlinu 1986.

Zanimljiva istorija

Osnivač kompanije „Kripto AG“ je Boris Hagelin, pronalazač rođen u Rusiji koji je pobegao pred boljševicima u Švedsku, odakle pred nacistima beži u SAD. Počeo je da proizvodi mehaničku mašinu M-209 za američku vojsku i prodao je preko 140.000 komada. Po završetku rata vraća se u Švedsku i tamo otvara fabriku i razvija nove mašine koje CIA nije mogla lako da dešifruje. Tada u igru ulazi Vilijam Fredman, otac američke kriptografije i blizak prijatelj Borisa Hagelina. Prema sporazumu, CIA Hagelinu plaća gubitke za prodaju starijih i lošijih mašina za šifrovanje. S razvojem tehnologije CIA prepravlja H-460 iz 1967. da ga lakše špijunira. CIA i BND preko firme iz Lihtenštajna preuzimaju kompaniju od Hagelina, koji za nju dobija 5,7 miliona dolara. Biznis se širi i firma zapošljava preko 250 radnika, a obrt raste do preko 50 miliona dolara godišnje.

Da li je moguć „blickrig“ na Kalinjingrad pročitajte OVDE.

Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA