Najnovije

SUSEDI NAM NASAMARENI! Veliki problemi za xrvatsko ratno vazduhoplovstvo! Uvaljeni helikopteri sa nedostacima!

Svega nekoliko meseci nakon što je u vazduhoplovnoj bazi Pleso svečano predstavljeno svih deset temeljno remontiranih višenamenskih helikoptera Mi-171 Š ruske proizvodnje, 13. februara je odlučeno da ih se pet, koji lete odmah, prizemlji zbog uočenih učestalih kvarova, i da se greške uklone.

Mi-171 Š (Foto: Jutjub)

Zapovednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Mihael Križanec izvestio je kako se hitno pristupilo otklanjanju kvarova.

"Na četiri helikoptera uklonjena je greška i na njima više ne postoji razlog da ne bi bili u upotrebi. Ruski izvođač je priznao svoju grešku i svi radovi i sav materijal će se naplatiti njima. Hoće li biti još reklamacija? Verojatno da", kazao je Križanec.

O remontu

Remont je od decemnra 2017. pa do septembra 2019. godine postupno obavljala ruska tvrtka "Helikopteri Rusije" ("Vertoletы Rossii"), a grublji deo posla rastavljanja helikoptera obavljan je u velikogoričkom Vazduhoplovno-tehničkom centru nedaleko Zagreba.

Tamo se otklanjaju problemi uočeni na helikopterima. Kako su izvjestili iz HRZ-a, radi se o curenju goriva iz rezervoara, curenju ulja, neispravnim pomoćnim motorima, otkazivanju ili krivom prikazivanju instrumenata, otkazivanju dovoda vazduha u motore i drugo.

Za odluku o prizemljenju eskadrile ključno je bilo otkriće da je krivo spojena cev za dovod ulja za hlađenje motora. Ta je greška uklonjena na četiri helikoptera koji su stacionirani na Lučkom pored Zagreba. Na petom helikopteru koji je na Krku trebala bi biti uklonjena 14. februara.

Kada su se pojavili problemi?

"Ovaj je posao ilustracija neozbiljnog i neprofesionalnog rada u Ministarstvu odbrane", kaže urednik na Tportalu i dobar poznavatelj odbrambene problematike Vanja Moskaljov.

"Od početka je tu bilo problema, od toga da se inzistiralo na tome da se radi sa Rusima koji – može dosta čudno zvučati – u trenutku sklapanja ugovora sa Hrvatskom nisu čak imali ni potrebne certifikate za izvođenje takve vrste remonta na ovim našim helikopterima. Tako da je to sve na žalost uobičajeno za način rada u Ministarstvu odbranu", kaže Moskaljov.

Naravno da otkrivanje problema nakon remonta nije ništa neuobičajeno, kaže Moskaljov.

"Ali je ipak malo preveliki broj, oni to zovu, reklamacija, a mi bismo to nazvali problema koji se pojavljuju nakon remonta. Jer, neslužbeno se priča čak i o 270 prijavljenih kvarova na deset helikoptera, dok je zapovednik HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) Križanec rekao da se radi o nešto manje od 200. To je u svakom slučaju dosta, a pogotovo kada se zbog jednog takvog problema kakav je otkriven u četvrtak prizemlji cela ta eskadrila od deset helikoptera. To su ozbiljne stvari zbog kojih bi se netko trebao zabrinuti i razmisliti što i kako dalje", upozorava Moskaljov.

Problemi nisu novi

Helikopteri Mi-171Š nabavljeni su 2007. godine kao prebijanje klirinškog duga Ruske federacije. Dok ih se sada ne osposobi, na raspolaganju su stariji višenamenski helikopteri takođe ruske proizvodnje.

"Mi još imamo one stare helikoptere Mi-8 s kojima možemo obavljati sve ono što treba: spašavanje, traganje i tako dalje", podseća Vanja Moskaljov.

Hrvatska nema sreće sa svojim ratnim vazduhoplovstvom. Nikako da se donese odluka o nabavci novih višenamenskih borbenih aviona, a nije prošlo ni mesec dana od havarije helikoptera američke proizvodnje "Blak Hok" i pogibije obojice pilota 27. januara u moru pored Zlarina u srednjoj Dalmaciji.

Hrvatska je već jednom imala problema sa remontom u vojnoj avijaciji – u Ukrajini je u vreme vlade Zorana Milanovića obavljen remont korišćenih hrvatskih Mig-ova 21 bis i kupovina još takvih polovnih.

Politički protivnici tvrde da je remont loše obavljen i da je bilo i korupcije.

Međutim, iako su bivši načelnik Odeljenja održavanja i remonta u Ministarstvu obrane Josip Čović i predstavnik ukrajinske kompanije koja je radila remont Ivica Josipović nepravomoćno osuđeni na godinu i po, odnosno godinu dana zatvora, Milanović i tadašnji ministar odbrane Ante Kotromanović i dalje tvrde da u procesu nije bilo nezakonitosti i da je remont obavljen kvalitetno.

Kako je Turska objavila rat Rusiji saznajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA