Najnovije

AVION GLOBALNOG UDARA: Pojavila se fotografija Tu-95 MSM sa 8 raketa H-101 dometa 5 hiljada kilometara! (FOTO)

U toku je ozbiljna modernizacija ruske strategijske vazduhoplovne komponente, koja je deo „trijade“ nuklearnog odvraćanja. Jednu od veoma važnih uloga u ovom sistemu imaju i ruski strategijski bombarderi Tu-95, za koje je napravljen ozbiljan paket modernizacije na standard MS/MSM. Unapređenjem ovih bombardera na ovaj standard znatno će se proširiti njihove borbene mogućnosti, ali i produžiti njihov upotrebni resurs.

Tu-95 (Foto: RIA)

Za razliku od supersoničnog aviona Tu-160 koji svoj ubojiti arsenal nosi u unutrašnjosti trupa, kod Tu-95 to nije slučaj. Ovaj bombarder svoje rakete nosi na potkrilnim nosačima. Rakete H-101 i H-102 su klasični krstareći projektili, koji lete dozvučnom brzinom. Da bi dostigle maksimalni domet koji iznosi najmanje 5000 km, potrebno im je više časova leta (motor je sposoban da radi skoro 9 časova).

Na ovaj način avion Tu-95MSM može hipotetički da izvede raketne udare po celoj Evropi, ali i dobrom delu SAD, a da uopšte ne napuštaju vazdušni prostor Rusije. Zahvaljujući zaista odličnim tehničko-taktičkim karakteristikama ovih projektila, modernizovani ruski bombarderi će postati letelica tzv. „globalnog zahvata“.

H-101/H-102 je krstareća raketa klase vazduh-vazduh, koju su napravili specijalisti konstruktorskog biroa „Raduga“u cilju zamene postojećih sovjetskih raketa H-55. Projekat razvoja ove rakete je započeo 90-ih godina prošlog veka. Prva njena testiranja su počela 1998.godine, a serijska proizvodnja četiri godine kasnije. Međutim, raketa nije ušla u naoružanje ruske armije, sve do 2012.godine.

Raketa se proizvodi u dve varijante. H-101 koja je opremljena konvencionalnom parčadno-rušećom bojevom glavom ekvivalenta 400 kilograma TNT, i H-102 koja može da nosi termonuklearnu bojevu glavu snage 0.25-1.0 megatona. Tokom svog leta je ove rakete veoma teško otkriti jer se kreću na veoma maloj visini, a i njihov korpus se sastoji od kompozitnih materijala smanjene refleksije.

Ove se rakete zahvaljujući veoma savršenom navigacionom sistemu karakterišu kao veoma precizno oružje. Britanski specijalizovani vojni-analitički medij Jane’s Information Group smatra da je verovatno skretanje konvencionalne rakete H-101 do 20 metara, a nuklearne H-102 svega 100 metara, što i u jednom i u drugom slučaju predstavlja beznačajnu grešku s obzirom na snagu njene bojeve glave.

Kako NATO ucenjuju jednu evropsku državu da od njih kupe 11 F-35 borbenih aviona, saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube