Najnovije

PUTIN UPOZORIO NA VELIKU OPASNOST: Ovo će izazvati tektonske promene!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da je pandemija virusa korona pogodila sve sfere života, da virus nije ustuknuo i da predstavlja veliku opasnost. Svet se nalazi na pragu tektonskih promena, istakao je Putin.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

- Virus korona se nije povukao i još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju. I, verovatno, takva alarmantna situacija za mnoge samo pojačava osećaj da počinje neko sasvim drugo vreme, da nismo samo na ivici kardinalnih promena, već u epohi tektonskih pomeranja, i to u svim oblastima života - naglasio je Putin.

Pandemija je pokazala, istakao je Putin, da vlasti moraju biti spremne da odgovore na potrebe građana.

- Još treba da se vidi kako će pandemija uticati na sadašnjost i budućnost čovečanstva. Ni izbliza nije učinjeno sve kada je reč o međunarodnoj saradnji po poitanju borbe protiv virusa. Pandemija je pokazalo koliko je krhak ljudski život - poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima foruma.

Snaga države, kaže ruski predsednik, ne ogleda se u apsolutnoj kontroli, u pritisku na aktivnosti građana, već u poverenju prema građanima.

- Šta je jaka država, koja je njena snaga? Naravno, ne u totalnoj kontroli ili rigidnosti bezbednosnih organa, ne u istiskivanju privatne inicijative ili narušavanju civilne aktivnosti, čak ni u moći oružanih snaga i odbrambenog potencijala, iako je ova komponenta važna za Rusiju, uzimajući u obzir njenu geografiju, čitav niz geopolitičkih izazova i, naravno, naše istorijske odgovornosti kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da obezbedimo globalnu stabilnost - rekao je Putin.

On je naveo da je snažno civilno društvo po definiciji nacionalno orijentisano i da snažno, slobodno i nezavisno civilno društvo treba da bude suvereno, a javni interes treba da određuju samo građani.

- Smatram da će civilno društvo u budućnosti igrati ključnu ulogu u razvoju Rusije. Stoga težimo da glas naših građana bude odlučujući, a konstruktivni predlozi i zahtevi različitih društvenih snaga, budu realizovani - precizirao je ruski lider.

Govoreći o državnom ustrojstvu, Putin je naveo da je pokušaj slepog kopiranja nekoga pogrešan, i da je važan sklad u društvu.

Predsednik je objasnio da nije važno kako se naziva politički sistem, koji se u svakoj zemlji razlikuje, svaka zemlja ima sopstvenu političku kulturu, tradiciju i sopstveni pogled na razvoj.

- Pokušaj slepog kopiranja apsolutno je besmislen i štetan. Glavno je da država i društvo budu u harmoniji - istakao je Putin.

Uvoz demokratije

Prava demokratija se ne može uvoziti, lideri zemalja u kojima se sprovode takve sheme samo su vazali, smatra ruski predsednik.

- Prava demokratija i civilno društvo ne mogu se uvoziti – o tome sam govorio mnogo puta. Oni ne mogu biti proizvod delovanja stranih dobronamernika, čak i ako navodno žele najbolje - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, u teoriji je to, verovatno, moguće.

- Ali, iskreno govoreći, još se sa tako nečim nisam sreo i ne verujem mnogo u to - primetio je predsednik.

„Vidimo kako funkcionišu takvi uvezeni modeli demokratije. To je, po pravilu, samo omotač, fikcija. Fikcija lišena unutrašnjeg sadržaja, čak i privida suvereniteta. Narod gde se takva shema sprovodi, zapravo se ništa ne pita, a relevantni lideri nisu ništa više od vazala. A za vazala, kao što se zna, o svemu odlučuje gospodar - zaključio je Putin.

Putin učestvuje u diskusiji na 17. Međunarodnom forumu "Valdaj". Tema panela je: Lekcije pandemije i nova agenda - kako pretvoriti svetsku krizu u mogućnost za svet.

DŽihadisti pokušali da detoniraju bombu u Moskvi! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA