Najnovije

Emanuel Makron otkrio broj francuskih nuklearnih glava!

Emanuel Makron poželio je 7. februar da Evropljani zajedno predlažu “međunarodnu agendu kontrole naoružanja”, istovremeno podsećajući da nuklearni arsenal Francuske ima manje od 300 nuklearnih glava.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Emanuel Makron obratio se učenicima Ratne škole u Parizu kako bi održao govor iz petogodišnjeg mandata o odbrambenoj strategiji zemlje i nuklearnom odvraćanju.

Tokom svog govora, predsednik je pozvao Evropljane da se ne “ograničavaju na ulogu promatrača” pred trkom nuklearnog naoružanja za koju Stari kontinent rizikuje da ponovno postane “pozorište”.

„Evropljani moraju kolektivno shvatiti da bi se, zbog nedostatka pravnog okvira, mogli vrlo brzo naći izloženi ponovnom uspostavljanju konvencionalne ili čak nuklearne utrke naoružanja na svom tlu. Evropljani se ne mogu se ograničiti na ulogu gledaoca”, upozorava Makron.

Šef države želi da Evropljani zajedno predlože “…međunarodni program kontrole oružja. Francuska će mobilizovati evropske partnere koji su najviše zabrinuti kako bi postavili temelje za zajedničku međunarodnu strategiju koju možemo predložiti na svim forumima u kojima Evropa deluje”, objašnjava francuski predsednik.

Nuklearni arsenal manji od 300 nuklearnih glava

Predsednik je, međutim, pojasnio da je Francuska smanjila veličinu svog nuklearnog arsenala na manje od 300 glava:

“Francuska ima jedinstveni pristup u svetu, u skladu sa svojim odgovornostima i interesima, jer je nepovratno demontirala svoju zemaljsku nuklearnu komponentu, svoje nuklearne poligone, postrojenja za proizvodnju nuklearnog materijala za oružje, te je smanjila veličine svog arsenala, koji danas broji manje od 300 nuklearnih glava.

“Potpisnici sledećeg ugovora”

Emanuel Makron zatražio je da se Evropljani uključe u buduće pregovore s nuklearnim silama srednjeg dometa i “potpisnicima” sporazuma.

“Budimo jasni: ako su mogući širi pregovori i sporazumi, to želimo […]. Evropljani moraju biti kreatori i potpisnici sledećeg sporazuma, jer je naše tlo ugroženo”, rekao je u svom govoru.

Prema predsedniku Makronu, evropski partneri koji to žele mogu biti “povezani” kroz participaciju pri vežbama nuklearnog odvraćanja.

Pročitajte OVDE    ko to trune u zatvoru.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA