Najnovije

TRAMP POSLAO HITNO NAREĐENJE ŠIPTARSKIM VLASTIMA! Američka privredna komora traži bezuslovno ukidanje taksi!

Američka privredna komora saopštila je danas da je bezuslovno ukidanje taksi u skladu sa zahtevom predsednika Donalda Trampa, državnog sekretara Majka Pompea, drugih visokih zvaničnika američke administracije i ambasade SAD u Prištini, od presudnog značaja i dokaz posvećenosti izuzetno dobrim odnosima sa SAD.

Donald Tramp (Foto: Pravda)

U saopštenju se navodi da je Komora zabrinuta zbog rasprave koja se vodi u tzv. kosovskoj javnosti o ukidanju taksi na proizvode iz centralne Srbije i iz BiH, jer, kako navode, ta mera ometa slobodno kretanje roba i ljudi i usporava evroatlanske integracije.

Podsećaju prištinske institucije i druge aktere, da su, kako kažu, "SAD igrale i nastavljaju da igraju ključnu ulogu u slobodi, nezavisnosti i jačanju kososke države, kroz stalna ulaganja u jačanje ekonomije, pravde, demokratskog upravljanja, odbrane i bezbednosti".

Navode da brojne američke kompanije aktivno doprinose ekonomskom razvoju tzv. Kosova u sektorima kao što su građevinarstvo i nekretnine, energija, zdravstvo i informaciona tehnologija.

S druge strane, ističu, američka vlada pruža direktnu podršku tzv. Kosovu preko svoje Međunarodne razvojne agencije (USAID) i Millennium Challenge Corporation (MČ), dok kosovski proizvođači imaju priliku da izvezu preko 3.500 bescarinskih proizvoda u SAD putem Opšteg sistema preferencija (GSP).

„Sjedinjene Države najviše doprinose snagama Kfora koje garantuju sigurno i bezbedno okruženje za građane tzv. Kosova, što zauzvrat predstavlja garanciju stabilnosti i sigurnosti za strane investitore. S druge strane, Nacionalna garda Ajove nastavlja da pruža podršku Kosovskim bezbednosnim snagama u okviru dugoročnog partnerstva, pomažući Kosovu da doprinese regionalnoj bezbednosti i saradnji “, ukazuje se u saopštenju.

Navodi se i da Američka privredna komora u Prištini podržava nedavno potpisane protokole Beograda i Prištine u vezi sa obnavljanje avio, želeničke i utne infrastruktre, uz posredovanje SAD.

Komora, dodaje se, snažno podržava ukidanje taksi, što otvara put za sporazum koji bi, kako kažu, rezultirao "međusobnim priznavanjem", trgovinom bez prepreka i jačanjem ekonomskih veza.

Sve to bi, kažu, poboljšalo percepciju Beograda i Prištine u očima američkih i drugih stranih investitora,preneo je prištinski LJajmi.

Ameri ukidaju pomoć i povlače vojne snage! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA