Najnovije

PANIKA U SAD – Šta ako svaki ruski brod bude naoružan hipersoničnim raketama?

Američka mornarica će biti devastirana ako svi ruski brodovi budu opremljeni hipersoničnim protivbrodskim raketama Cirkon, piše Nešnal Interest.

Cirkon (Foto: Jutjub)

Hipersonične protivbrodske rakete na svim ruskim brodovima scenario su koji američka mornarica radije ne bi uzimala u obzir, izveštava američki časopis.

U poslednjih nekoliko meseci dogodile su se dve zanimljive stvari. U januaru 2020. Rusija je s broda lansirala prvu raketu “Cirkon”. Admiral Gorčkov, prva od novih fregata, ispalila je projektil s Barencovog mora ciljajući metu na kopnu.

Još jedan zapažen događaj dogodio se u decembru 2019. godine, kada je šef najvećeg ruskog brodograditelja Aleksej Rakhmanov rekao da će svi novi ruski ratni brodovi biti sposobni ispaliti hipersonične rakete Cirkon i krstareće rakete Kalibar. Dodao je da opremanje postojećih brodova novim raketama neće biti “preskup problem”.

Analiza pokazuje da je raketa Cirkon postala strah i trepet sa svojim dometom od 1.000 kilometara i brzinom od 8 do 9 maha (9.878 do 11.113 km/na sat), mnogo brže protivbrodskih raketa poput američkog Harpuna (864 km/na sat) ili nadzvučnog naoružanja kao što je ruski P-800 Oniks (2,5 maha ili 3,087 km/na sat). Pretnja je dovoljno ozbiljna da se i Velika Britanija plaši da raketna odbrana nosača aviona klase Kraljica Elizabeta ne može zaustaviti rusko hipersonično protivbrodsko naoružanje.

Prema časopisu, Rusija i Sovjetski Savez se nikad nisu pokušali takmičiti sa Sjedinjenim Državama u pogledu velikih brodova poput nosača aviona, ali ruska mornarica danas ima oko 30 razarača i fregata, 50 korveta i 30 patrolnih čamaca koji bi, jednom naoružani raketama poput Cirkona, mogli potopiti veliki američki nosač.

Ovaj pregled, pokazuje da bi u zatvorenim vodama blizu ruske obale, uz obilnu podršku kopnenih aviona i radara, ruski brodovi naoružani Cirkonima bili neverovatni. Ali u severnom Atlantiku situacija bi bila drugačija. To je zato što ruski brodovi male tonaže nemaju senzore dugog dometa koji bi mogli detektovati cilj pre nego ih neprijatelj detektira, osim ako nisu primljeni podaci s drugog broda ili aviona.

Cirkon još nije testiran u realnom sukobu, ali uvek ostaje pitanje: “Što ako?”. Puno je lakše i bliže prići brodom Vašingtonu, Los Anđelesu, San Francisku i NJujorku, nego kopnenim putem Moskvi. Upotrebom Cirkona, čiji projektil može za samo nekoliko sekundi doseći do najvećih američkih gradova, prednost Rusa u odnosu na Sjedinjene države je očigledna.

Pročitajte OVDE   koliko je zaista jaka turska vojska!

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA