Najnovije

ASAD I PUTIN POSLALI POZDRAV DŽIHADISTIMA: Mi-24 izručio gravitacione bombe OFAB-100-120 po njima! (FOTO)

Udarni helikopter Mi-24 pored vođenog i nevođenog raketnog naoružanja može da koristi i vazduhoplovne bombe. To je u sijaset situacija demontrirao tokom rata u Siriji, gde je sa velike visine precizno pogađao pozicije u kojima su se skrivali teroristi.

Udarni helikopter Mi-24 (Foto: RIA)

Radi se u nevođenoj gravitacionoj vazduhoplovnoj bombi OFAB-100-120 koja se masovno upotrebljavala tokom rata u Siriji. NJu su koristile vazduhoplovne jedinice sirijske armije, ali i ruske vojske. Prema brojnim video snimcima stiče se utisak da su je podjednako upotrebljavali lovci-bombarderi, i udarni helikopteri. U tome su prednjačili helikopteri Mi-24 koji su je odbacivali sa velikih visina (iznad 4 hiljade metara). Zahvaljujući unapređenju sistema za precizno bombardovanje (proračunavanje tačnog pada bombe), ovo vremešno oružje je ipak pokazalo zavidnu efikasnost. Jedna od njegovi ključnih prednosti je da ga ima u praktično neograničenim količinama kada su u pitanju magacini, a i relativno jednostavno se pravi.

Kada govorimo i bombama sa razornom bojevom glavom (FAB), tu se radi se o univerzalnom tipu vazduhoplovnog ubojnog naoružanja koje ima široku primenu u borbi protiv različitih tipova zemaljskih ciljeva. To mogu biti stacionarni objekti, železnička čvorišta, energetska postrojenja, fortifikacije neprijatelja. Što se tiče vazduhoplovne bombe sa parčadno-razornom bojevom glavom (OFAB) ona je najefikasnija u dejstvu protiv neprijateljske žive sile i lakooklopljene borbene tehnike. Uništenje cilja se realizuje dejstvom sledećih faktora: primarno – fragmentima koji nastaju nakon eksplozije, sekundarno – razornim efektom same eksplozije i njenog udarnog talasa. Proizvodi su u različitim varijantama, a pored modela OFAB-100 veoma česta je upotreba bombi koje nosi oznake OFAB-250-270 i OFAB-500U.

Što se konkretno tiče bombe OFAB-100 ona je dugačka 1065mm i teška 123kg. Od tog broja, 46kg otpada na bojevu glavu. Prečnik bombe je 273mm. Opremljena je razorno-parčadno bojevom glavom koja ima ubojno dejstvo u radijusu 50 metara od centra eksplozije (živa sila). Kada padne u neposrednoj blizini oklopnog vozila, fragmenti bombe su u stanju da probiju oklopnu ploču debljine 40mm na daljini do 3 metra, 30mm na daljini do 10 metara i 15mm na daljini 15 metara od centra eksplozije. Poseduje kontaktni i nekontaktni upaljač.

Misteriozni napadi na američke trupe! Više o tome OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA