Najnovije

PROPAST ZAPADA! Stručnjaci dali objašnjenje zašto se istočnoevropske zemlje mnogo bolje nose sa koronom!

Stopa smrtnosti u istočnoevropskim zemljama mnogo je manja nego u bogatim zapadnoevropskim. Analitičari kažu da je to zbog toga što su lideri na Istoku, poput Poljske, Slovačke, Mađarske i Srbije, reagovali zdravorazumski, te su odmah zatvorili granice i uveli karantin. Za razliku od njih, vođe na Zapadu se uopšte nisu snašle.

Korona virus (Foto: Pixabay)

Vlade istočne Evrope mnogo su se bolje izborile sa epidemijom koronavirusa nego Zapadne. Prema statističkim podacima, u istočnoevropskim zemljama smrtnost od korone na milion stanovnika mnogo je niža nego u zapadnoevropskim. Analitičari kažu da su lideri na istoku Evrope, poput Poljske, Slovačke, Mađarske i Srbije, reagovali zdravorazumski, te su odmah zatvorili granice i uveli stroge karantin. Za razliku od njih, vođe na Zapadu se uopšte nisu snašle.

Stručnjaci primećuju da statički podaci o stopi smrtnosti na milion stanovnika pokazuju apsurd - bogate zemlje na zapadu Evrope, sa mnogo razvijenijim zdravstvenim sistemima, imaju značajno veću smrtnost od onih na istoku. Tako, na primer, Belgija ima najveću stopu smrtnosti na milion stanovnika u Evropi, čak 560, Španija ima 474, Italija 415, Francuska 327, Britanija 267, Holandija 237, a Švedska 192. S druge strane, sve istočnoevropske zemlje, koje su nekada bile pod komunističkim režimima, imaju dvocifrene ili čak jednocifrene stope smrtnosti na milion stanovnika. Rumunska stopa je najviša - 27. Mađarska ima 25, Češka 20, Srbija 15, Hrvatska 12, Poljska 11, Bugarska sedam, Belorusija šest, Ukrajina i Rusija četiri, a Slovačka tri.

Izuzetak na Zapadu je Nemačka, čiji je istočni deo nekad bio komunistički, a koja sada ima dvocifrenu stopu smrtnosti - 63.

Britanski analitičar Nil Klark objašnjava da Zapad za ovakvu statistiku ima objašnjenje da su "razvijene" zemlje podložnije širenju virusa od istočnih.

- Kažu da stanovnici zapadnoevropskih zemalja više putuju i imaju više turista od istočnih. Dodatno, za razliku od istočnih zemalja, Zapad ima višemilionske gradove, koji pogoduju brzom širenju virusa - kaže Klark.

On ne negira te činjenice, ali ističe da tokom ove pandemije to nije bio presudni faktor u borbi protiv širenja zaraze.

- Lideri istočnoevropskih zemalja pokazali su mnogo više zdravog razuma nego njihove zapadne kolege. Na Istoku su vlasti prvo uradile najočigledniju i najlogičniju stvar kad je sprečavanje širenja virusa u pitanju - zatvorile su granice i uvele karantine - naglašava Klark.

S druge strane, zapadnoevropske zemlje su oklevale sa uvođenjem restrikcija.

- Polovnom marta, kad su sve istočnoevropske zemlje već uvele karantine i zatvorile granice, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da virus nema pasoš i tako svoju liberalnu ideologiju stavio ispred javnog zdravlja. Tek nedelju dana nakon što je istok Evrope zatvoren, na Zapadu je počela da se rađa ideja da bi možda trebalo da preslikaju model istočnih komšija - kaže Klark.

NJegove kolege dodaju da je još još jedan faktor odigrao veliku ulogu u manjem širenju koronavirusa u istočnoevropskim zemljama. To je obavezna BCG vakcina protiv tuberkuloze.

- Istočnoevropske zemlje su tokom komunističke ere imale obaveznu vakcinaciju BCG-om. Većina njih je tu obavezu zadržala i posle pada komunizma. Naučnici sada kažu da su kod ljudi vakcinisanim BSG-om manje šanse da ddobiju koronavirus, te da imaju blaže simptome od ostalih. Da je to tačno govori podatak da Španija, koja nema obaveznu vakcinaciju protiv tuberkuloze, ima stopu smrtnosti na miliona stanovnika 474. Susedna Portugalija, u kojoj je BCG obavezan, ima mnogo manju smrtnost, samo 77 - kažu analitičari.

Zbog svega toga, kako ističu, Istočnoj Evropi treba odati počast u vezi sa tim kako se ponela tokom pandemije koronavirusa.

Kineska armija pomno prati, poslato upozorenje, avioni su u pripravnosti! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA