Najnovije

DOKAZ DA VUČIĆEVE MERE SAMO ODMAŽU: Uprkos "zatvoru" Srbija vodi po broju umrlih i obolelih

Države širom sveta i Evrope na različite načine bore se protiv pošasti koronavirusa od kog oboleva i umire sve više stanovništva. Ipak, jedno je sigurno - Srbija koja u regionu ima ubedljivo najstrožije mere zbog kojih svakodnevno protestuju i građani i pristalice opozicije, ima i najviše novoobolelih i umrlih od virusa kovid-19 u odnosu na mnoge okolne zemlje.

Bolnica na Sajmu (Foto: Jutjub)

U poslednjih nekoliko dana u Srbiji svakodnevno oboli od koronavirusa više od 200, ponekad i blizu 300 ljudi, a svakog dana premine po petoro, šestoro, po podacima koje nam struka prezentuje. Krizni štab i vlast napominju da epidemija prolazi uprkos nezavidnim svakodnevnim podacima, ali ono što građane muči jeste policijski čas koji svakog dana traje od 18 časova (ranije od 17) do jutarnjih sati narednog dana, a već nekoliko nedelja od petka uveče do ponedeljka ujutru zabranjeno je kretanje.

Policijski čas bio je na snazi za Uskrs, a biće, kako sada stvari stoje, i za prvomajske praznike od četvrtka u 18 uveče do ponedeljka u 5 ujutru. Građane je ta činjenica posebno razbesnela, pa svake večeri u 20.05 vidimo iskazivanje nezadovoljstva lupanjem u šerpe, duvanjem u pištaljke i skandiranjem protiv državnog vrha i njihovih mera koje suspenduju elementarna prava građana, iako to ne daje nikakve rezultate.

Okolne države uveliko su počele sa oslobađanjem mera, a stanovništvu kretanje uglavnom nije zabranjeno.

Što se tiče preseka napravljenog u utorak, može se videti da Srbija i dalje vodi po broju obolelih i preminulih.

U našoj zemlji do 15 časova obolele su još 222 osobe, a preminulo je šest. Ukupan broj smrtnih slučajeva porastao je na 168.

U okolnim zemljama situacija je sasvim drugačija. Mađarska je do danas imala 83 novoobolele osobe, Bugarska 63, a Grčka svega 17.

Bosna i Hercegovina koja je pre nekoliko dana ukinula policijski čas, ima 49 novoobolelih, Makedonija ima još 13, dok je u Albaniji još 10 osoba pozitivno na kovid-19, podaci su sajta "Worldmeters".

Interesantno je takođe da je u Hrvatskoj samo devet novoobolelih, u Sloveniji šest, dok u Crnoj Gori juče nije bilo zaraženih osoba od ukupnog broja testiranih u ponedeljak.

Što se ukupnog broja preminulih tiče, više od Srbije imaju samo Rumunija i Mađarska. Sa 168 preminulih osoba, ispred smo Grčke (136), Hrvatske (59), BiH (60), Slovenije (83), Severne Makednije (65), Bugarske (58), Albanije (28) i Crne Gore (7).

BiH relaksira mere

Republički štab za vanredne situacije u ponedeljak je održao sednicu na kojoj je doneo nove mere, odnosno relaksirao prethodno donesene. Osobe starije od 65 godina imaće tokom radnih dana pravo na šetnju uz poštovanje svih zdravstvenih mera i mera socijalnog distanciranja, biće omogućen rad kuhinja, dostave hrane i pića i šalterska prodaja hrane bez konzumacije hrane u objektima. Počinju sa radom uslužne radnje kao što su autoperionice, saloni nameštaja, radnje informatičke opreme, osim frizerskih i kozmetičkih radnji. Tržni centri, osim ugostiteljskih objekata u njima, biće otvoreni od 1. maja, od kada će raditi i stočne pijace. Od 1. maja će u bolnicama početi da rade specijalističke ambulante, a domovi zdravlja će vršiti specijalalističke zdravstvene usluge sa 50 odsto kapaciteta

Hrvatska ušla u prvu fazu popuštanja mera

Hrvatska je ušla u prvu fazu popuštanja mera, a policijskog časa u toj zemlji nikad nije bilo. Kretanje je bilo dozvovljeno u bilo koje doba dana, s tim što jedno vreme građani iz jedne opštine nisu mogli da idu na teritoriju druge. Prvom fazom popuštanja mera koje u Hrvatskoj kreće danas, omogućiće se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju delatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Omogućuje se i nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne delatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mera fizičke udaljenosti. Omogućava se rad biblioteka, muzeja, galerija, antikvarnica i knjižara. Uvode se javne gradske i prigradske prevozne linije i brodske linije za ostrva koji nisu povezani trajektnom linijom.

U Crnoj Gori od ponedeljka biće dozvoljen taksi prevoz, dok je u Severnoj Makedoniji aviosaobraćaj i dalje zatvoren.

U Sloveniji pad broja zaraženih olakšava mere

Pad broja obolelih od korone i dobra epidemiološka situacija u Sloveniji nastavljen je danas, a Vlada je ublažila manji broj mera krajem prošle sedmice zbog povoljnih trendova pandemije. Od subote ponovo su dostupne usluge osiguravajućih kuća, perionice, mehaničarske i vulkanizerske radnje su otvorene, a venčanja će biti moguća ponovo od utorka, ali sa ograničenim brojem ljudi, uglavnom u prisustvu mladenaca i kumova. U Sloveniji je još na snazi zabrana napuštanja matičnih opština, čije ukidanje se smatra opcijom za maj.

Srpski stručnjaci prvi put o teoriji da je korona napravljena u laboratoriji! Više o tome OVDE!

Izvor: Direktno

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA