Najnovije

HRVATSKA POLITIČARKA ŠOKIRALA OBJAVOM NA "FEJSBUKU": Danas je godišnjica pada Zagreba!

Predsednica stranke "Nezavisni za Hrvatsku" i jedan od vodećih desničara Bruna Esih nazvala je današnji dan 8. maj - dan oslobođenja Zagreba od ustaške i nemačke vlasti - "padom grada", prenosi portal Index. hr.

Zagreb (Foto: Pixabay. com)

Ona je na društvenoj mreži "Fejsbuk" poručila da je jugoslovenska armija ušla u opustošen Zagreb, te da taj događaj simbolizuje "pokolje i pljačku" i "jugoslovensku okupaciju Hrvatske".

Na današnji dan pre 74 godine oslobođen je Zagreb. Tog dana su u glavni grad Hrvatske ušle partizanske jedinice. Zagreb je do tada bio glavni grad marionetske NDH. Na isti dan Nemački generali su u Remsu potpisali kapitulaciju oružanih snaga Trećeg rajha.

Nezavisna Država Hrvatska bila je fašistička tvorevina koja je za vreme rata služila italijanskim i nemačkim interesima pa je svoju sudbinu vezala za sudbinu Trećeg Rajha, piše hrvatski portal Indeks.

Zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj borbi, čiji su se članovi borili protiv Nemaca, Italijana i njihovih saveznika ustaša i četnika, Hrvatska se svrstala na pobedničku stranu u Drugom svetskom ratu. Antifašistička borba jedna je od osnova hrvatskog ustava koji kaže da je savremena Hrvatska nastala na suprotnim temeljima od NDH.

Upravo je oslobađanje Zagreba bio jedan od glavnih događaja.

Međutim, za Brunu Esih, predsednicu stranke "Nezavisni za Hrvatsku", to je bio pad Zagreba. Na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici stavila je sledeću objavu:

Danas, 8. maja, godišnjica je ulaska Jugoslovenske armije u opusteli Zagreb. Događaj je to koji simbolizuje pokolje i pljačku, a jugoslovensku okupaciju Hrvatske obeležilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslovenske zastave, zabrana Hrvatske akademije znanosti i umetnosti i obnova Jugoslovenske akademije, ukidanje studija hrvatskog jezika umesto kojeg se na „Sveučilištu” studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mesto dotadašnjeg Društva hrvatskih književnika, a umesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...“ Ta okupacija prekinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatska može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Bruna Esih.

Pročitajte OVDE kakvu je to rampu za Beograd i Banjaluku spustila hrvatska predsednica.

Izvor: index. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA