Najnovije

KURTI PISAO LAJČAKU: "Neću mape na stolu! Dijalog sa Srbijom ne sme da dovede do promene granica"

Premijer privremenih prištinskih institucija u ostavci Aljbin Kurti i specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Prištine Miroslav Lajčak razmenili su pisma u kojima se navodi da je neophodna normalizacija odnosa i postizanje konačnog sporazuma između Prištine i Beograda.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Kurti je u pismu Lajčaku čestitao na novoj poziciji i napomenuo da se Vlada tzv. Kosova zalaže za nastavak dijaloga i postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

Kurti je Lajčaka obavestio da tzv. Kosovo dobro upravlja situacijom kada je u pitanju pandemija koronavirusa i dodao da su institucije uspešno suzbile širenje ove bolesti, preduzimajući odgovarajuće i neophodne mere.

Vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti je u pismu naveo da je Vlada Kosova posvećena dijalogu sa Srbijom i postizanju konačnog, sveobuhvatnog i pravno-obavezujućeg sporazuma.

Kurti neće mape na stolu

"Smatramo da obe strane moraju intenzivno da rade na postizanju konačnog sporazuma o svim sporovima između tzv. Kosova i Srbije. Da bi ovaj proces bio što obuhvatniji, obe zemlje se moraju složiti da će za pregovarački sto izneti sva nerešena pitanja svojih bilateralnih odnosa. To je preduslov da rezultat dijaloga bude uspešan", naveo je Kurti.

Dodao je da obe strane moraju da osiguraju da se ni u kom slučaju ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova. 

"Nama nije potreban dijalog koji uključuje mape na stolu, a niti postupak koji nas vodi do redefinisanja granica. Ovo je od suštinske važnosti", ocenio je Kurti napominjući da EU i SAD moraju da posreduju u dijalogu. 

"Nakon toga, konačni sporazum mora biti praćen garancijom EU i SAD koja obavezuje međusobnu i potpunu primenu sporazuma", stoji u pismu Kurtija Lajčku.

On je napisao i da sporazum mora biti praćen paketom političkih, ekonomskih i finansijskih mera.

Kurti je naveo i da mu je dužnost kao premijera da formira i vodi pregovarački tim za dijalog sa Srbijom i predstavi ga specijalnom predstavniku EU za dijalog. 

Kurti je naveo da su u timu pored njega kao šefa članovi i predsednik Kosova Hašim Tači, predsednica Skupštine Vjosa Osmani, a takođe i po jedan član Samoopredeljenja, DSK, DPK, ABK, NISMA, Srpske liste i predstavnik Grupe 6 plus.  

U pismu se dodaje da će tehnički timovi biti imenovani čim se sastavi lista pitanja koja treba da se reše.

Lajčak: Ako postoji volja biće i dogovor

U međuvremenu, i Lajčak je poslao pismo Kurtiju u kome navodi da ga ohrabruje činjenica što je tzv. Kosovo posvećeno normalizaciji odnosa i nastavku dijaloga.

On je dodao da će se u budućnosti raditi na sveobuhvatnom i pravno obavezujućem sporazumu.

"Moje imenovanje znači ponovni povratak angažovanja EU u dijalogu. Moj cilj je da neumorno i dinamično radim na unapređivanju procesa dijaloga, a očekujem da će Priština i Beograd obnoviti svoje angažovanje sa istom odlučnošću. Kao što ste i istakli, to je važno za dobro naroda na obe strane. Uveren sam da ako postoji istinska politička volja dve strane i kroz dijalog, možemo postići rezultate kojima težimo, u korist naroda na Kosovu i u Srbiji. Vašu odluku o ukidanju tarife vidim kao prvi konkretan znak vaše spremnosti da pristupite dijalogu uz posredstvo EU", navodi se u pismu Lajčak.

On je dodao da se Evropa souočava sa ranije neviđenim izazovima u zdravstvu, društvu i ekonomiji ali je čestitao tzv. Kosovu na dosadašnjem trudu u borbi protiv pandemije koronavirusa. On je istako da EU stoji uz tzv. Kosovo i njene ljude u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

"Naša neposredna finansijska pomoć od pet miliona evra kako bismo zadovoljili najnužnije potrebe u borbi protiv koronavirusa samo je početak naše podrške tzv. Kosovu. S tim u vezi, sa zadovoljstvom primećujem da su prošli sporazumi o dijalogu bili korisni kako bi vam pomogli u rešavanju krize sa koronavirusom", zaključuje Lajčak.

Pročitajte OVDE kako su naprednjački botovi udarili na Boška Obradovića.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA