Najnovije

LINTA PODSEĆA NA ETNIČKO ČIŠĆENJE SRBA: "Ni 25 godina od Bljeska počinioci nisu kažnjeni!"

Danas se navršava 25 godina od akcije "Bljesak" čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja oko 20.000 Srba na preostalom području Zapadne Slavonije, podseća predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i upozorava da ni za taj i druge zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima niko nije kažnjen.

Miodrag Linta (Foto: Jutjub)

- Svirepo su ubijene i nestale 283 osobe, među kojima je bilo 114 civila. Niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima već se ratni zločiinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti - navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

On upozorava da se ne sme zaboraviti ni to da je u leto, jesen i zimu 1991. godine iz većeg dela Zapadne Slavonije brutalno proterano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture.

Do kraja 1991. godine je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini.

Linta je pozvao Tužilštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili su počinili ratne zločine protiv srpskog naroda na području Zapadne Slavonije, ali i na preostalom području današnje Hrvatske.

- Jasno je da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju Bljesak, kao ni izvršioce ratnih zločina - navodi Linta i zaključuje da se ne mogu očekivati pravna normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske ni međusobno poštovanje bez kažnjavanja svih zločinaca i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Obrađujmo zemlju, inače ćemo motkom i to go*njivom, da teramo one što beže od nje! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA