Najnovije

CRNA GORA NA NOGAMA! NAROD SE OKUPIO ISPRED SUDA U NIKŠIĆU! Policija ugasila uličnu rasvetu, čuju se srpske pesme! (VIDEO)

U znak podrške vladici budimljansko-nikšićkom Joanikiju, u nekoliko crnogorskih gradova održani su protesti. Građani su se okupili ispred Osnovnog suda u Nikšiću, iščekujući odluku o pritvoru.

Narod na protestu u Crnoj Gori (Foto: Jutjub)

Ispred tužilaštva u Nikšiću i večeras se nalazi veliki broj građana koji su se tu okupili još jutros u devet časova u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). 

U Ulici Nikole Tesle, ali samo u delu gdje se nalazi zgrada suda i tužilaštva i gde su građani nema ulične rasvete.

Građani pokušavaju da mobilnim telefonima koliko-toliko osvetle deo ulice gde se nalaze.

Posted by Slavko Djukic on Friday, May 15, 2020

Protojerej Radojica Božović poručio je, posle molebana, da se narod u Crnoj Gori trenutno nalazi na raspeću, ali da će, kako je kazao, vera pobediti. 

Hapšenje vladike Joanikija, prema rečima protojereja Božovića, podseća na hapšenje Hristovo. 

Advokat Sava Kostić rekao je ranije okupljenim novinarima da očekuje da će po isteku 72 sata, episkop Joanikije i sveštenici biti pušteni na slobodu. 

Zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika, u Beranama je održan protest.

Veliki broj građana je uzvikujući "pustite vladiku" prošao pored zgrade policije i zaputio se prema manastiru Đurđevi stupovi. Po povratku od manastira su se razišli.

Na protestu u Bijelom Polju na gradskom trgu građani su uzvikivali: "U nama je srce lavlje, mi branimo pravoslavlje".

Protest u Pljevljima završen je večeras oko 21 sat bez incidenata. Okupljanje građana u glavnoj gradskoj ulici počelo je oko 20 časova, nakon čega je kolona krenula do crkve Svete Petke, gde ih je sačekao kordon policije, pa su se građani istim putem vratili do Ulice Kralja Petra Prvog.

Treću noć za redom Budvani su protestovali zbog hapšenja episkopa i sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske. 

Okupljeni su uzvikivali "Pustite nam vladiku", "Kosovo je srce Srbije", "Ustala je Crna Gora", "Svetinja se branit mora", "Milo lopove, pustite nam popove". 

UŽIVO, POLICIJA UGASILA RASVETU, NAROD SE NE MRDA ISPRED TUŽILAŠTVA, ČEKAMO VLADIKU! ŠIRITE ISTINU DALJE!🙏

Posted by Vladislav Dajković on Friday, May 15, 2020

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju je zbog litije koja je održana na dan Svetog Vasilija Ostroškog u gradu pod Trebjesom, određeno zadržavanje do 72 sata.

Pored njega, u pritvoru se nalaze i sveštenici Slobodan Jokić, Danilo Zirojević, Željko Rojević, Ostoja Knežević, Mirko Vukotić, Vasilije Brborić, Dragan Krušić i Nikola Marojević.

DPS: Odluka o pritvoru biće zasnovana na zakonu

Vladajuća crnogorska partija DPS saopštila je da će odluka o pritvoru za vladiku Joanikija i sveštenika SPC biti zasnovana "isključivo na zakonu, jednako kao prema bilo kom drugom građaninu naše države".

"Sve strukture koje ovih dana združeno atakuju na Crnu Goru treba da znaju da je Crna Gora država vladavine prava koja ne vodi krstaški rat ni protiv Srpske pravoslavne crkve ni protiv Srba u Crnoj Gori te da su uzaludni pritisci iz Beograda i njihovih domaćih poslušnika da utiču na sudsku odluku", navode iz DPS-a.

Otac Gojko Perović održao moleban u Podgorici! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda, RTCG, vijesti.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA