Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Uzavrelo do usijanja

Pritvaranje Vladike Joanikija i drugih sveštenika u Nikšiću je skandal viđen samo u vreme ustaške NDH. Ovo više ne može ni da se nazove slučajnošću obzirom da se stvari i događaji ponavljaju kao na nekoj dokumentarnoj filmskoj traci iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak”

Sveštenici se hapse i sprovode u pritvor, a narod koji se okuplja, policija tuče i malteretira na najbrutalniji način. Običan i normalan svet koji je pokazao da je nepokolebljiv u nameri da istraje po najgorem vremenu i meteorološki ali i politički u borbi za svoja verska ubeđenja ali i pravo na postojanje koje je bukvalno dovedeno u pitanje.  Sa druge strane i vlast u Crnoj Gori smatra da je njeno opstajanje bukvalno dovedeno u pitanje. Zakon o slobodi veroispovesti je ujedinio narod  pod jedan barjak i jednu veru bez obzira na političku pripadnost jer je jasno prepoznat kao zakon za otimanje imovine Srpske Pravoslavne Crkve a to je poslednja stavka u poništavanje svega što je srpsko u Crnoj Gori.

Tenzije se ne smiruju a prateći rad državnih organa Crne Gore jasno je da se neće ni smirivati. Narod i sveštenstvo su na velikom ispitu kako da izdrže ovaj brutalan pritisak vlasti. Svima je jasno koliki je ulog a to je sada i opstanak same vlasti. Mnogi u Crnoj Gori  su mislili  da će imovina SPC biti oteta bez i jednog dignutog glasa protiv. Ali tu je napravljena velika greška i označen je početak kraja crnogorske vlasti u ovom obliku. Vreme koje je pred nama će pokazati da li Srbi imaju snage da izdrže još jedan udar na svoje pravo na postojanje. Svima se tolerišu, već trideset godina, napadi na sve što je srpsko. Mlaki i sterilni pozivi prema vlasti u Crnoj Gori  da se popuste stege i da se smire tenzije ostaju bez odgovora od strane zvanične Podgorice. Na svaki poziv dolazi još oštrija mera koja ne izaziva nikakvu reakciju osim kod Srba. A postignuto je jedinstvo kakvo skoro nije niko mogao ni da zamisl. Ujedinjeni u frontu prema metodama vlasti koje podsećaju na scene iz drugog svetskog rata kada su nemci hapsili i deportovali sveštenike u logore ili kada su ih ustaše besomučno ubijale gde god su stigli.

Tolika suluda i sadomazohistička potreba da se pokaže i dokaže da Crnogorci nisu Srbi i nemaju ništa srpsko u sebi kao i da se poništi sve što bi moglo da podseća na Srbe. Mora se odreći i srpskog  jezika i ćirilice i srpstva i slavne crnogorske prošlosti i slavnih bitaka i narodnih pesama i gusala  i NJegoša i Srpske Pravoslavne Crkve koja je stvorila tu Crnu Goru i srpskih srednjevekovnih vladara na području današnje Crne Gore i svega pa samim tim se odreći i plemena roda svoga.

Narod ipak nosi taj plamen slobode u srcu i u veri da može da promeni sulude odluke sadašnjih vlastodržaca i nosiće ga do konačne pobede kada će se opet vijoriti srpske i crnogorske trobojke i čuti stotine crkvenih zvona koje zvone u čast pobede vere pravoslavne nad silama zla koje će sigurno biti pobeđene.

Apelujemo na vlasti Crne Gore da puste vladiku Joanikija i sveštenstvo iz pritvora!

Sudije iz Nikšića odbile da sude vladiki Joanikiju! Više o tome OVDE!

Izvor: majak.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA