Najnovije

Vladimir Prebiračević: SAD na nišanu pored Rusije drži i Kinu

SAD u sred borbe sa virusom Kovid19 sve teže optužuje Kinu za trenutnu pandemiju. Rat sa Kinom traje već duže vreme na nekoliko frontova a ovaj je poslednji koji se otvara. SAD se trudi da napravi front protiv Kine po starom oprobanom receptu što su ga decenijama upotrebljavali protiv Rusije.

Ilustracija (FOto: Pixabay)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra „Majak“

Bilo gde na planeti gde god imaju interese trude se da diskredituju Rusiju na bilo koji način. Propagirajući do kraja da u samoj Rusiji imaju legitimnije interese od samih Rusa. Ali to je moglo dok je Rusija bila slaba, sada više sve manje uspešno prolaze takvi napadi koje možemo gledati širom sveta. Ali  nije dovoljno što je pola zapadnih zemalja okupljenih oko SAD-a i NATO-a uvelo sankcije Rusiji i što na svaki mogući način gledaju da joj naude iako u velikom broju slučajeva protivno interesima većine istih tih zemalja izuzev SAD-a.

Kina kao sila koja strpljivo radi u tišini i svoje interese ostvaruje pametnom i mudrom politikom je takođe u fokusu stratega globalne politike iz SAD-a. Sada im se pružila prilika da u vreme globalne pandemije prave novi front koji treba da uspori Kinu na svakom planu ali prvenstveno da joj našteti ekonomski. Kina je optužena da je kriva i za virus i za skrivanje informacija ali i za širenje istog tog virusa širom sveta. Predsednik SAD-a Donald Tramp naziva Kovid19 sa očiglednom namerom kineski virus. Iako takav stav nisu podržale mnoge zemlje uključene u Svetsku zdravstvenu organizaciju neke su ipak istupile zajedno sa tradicionalnim saveznikom. Australija i Velika Britanija su među prvima pozvale  Kinu na odgovornost na osnovu optužbi od strane SAD-a da je Kina kriva za pandemiju.

Mi svakako nemamo informacije ko je kriv i da li se u situaciji kada se pojavi novi virus neko može označiti kao krivac za pandemiju. Ali u jedno sam siguran a to je da će se svaka situacija koja se pojavi biti iskorišćena kako bi se konkurentna strana optužila. Slične scenarije smo imali u mnogim zemljama. Srbija je optužena od istih tih za sijaset zločina koje nije počinila ali je situacija iskorišćena kakobi se tadašnja Jugoslavija razbila a pogotovo na štetu Srba. Rat u Iraku je takođe primer takvog odnosa kada je Irak lažno optužen da ima oružje za masovno uništenje i iako su znali da Sadam Husein ne poseduje takvo oružje svesno su lagali i izmanipulisali javnost ali i neke političare zapadnog sveta tobože dokazima koje su otkrili a u suštini su isfabrikovali po starom običaju.

Serija zemalja koje su bile potpuno upropaštene i koje se ni do dan danas nisu oporavile od njihovih dokaza o oružju za masovno uništenje ili svenama diktatorskih režima koje treba promeniti i eto blagostanja. Uvođenje demokratije po njihovom modelu sve je ove zemlje devastiralo i uništilo a oporavak nije nigde na vidiku. Jugoslavija koja je gurnuta u građanski rat se raspadala u nekoliko etapa sada već na 6 država i jedan pokušaj države koji je opet na štetu Srba. Trideset godina kasnije većina tih novonastalih zemalja nije na nivou na kom je bila pre raspada da ne govorimo o izgubljenim životima i o upropaštenim životima generacija na ovome prostoru. Da li treba da se setimo Iraka, Irana, Libije, Sirije, Jemena i svih ostalih zemalja koje nisu bile dovoljno jake da se odupru samoproklamovanom svetskom policajcu a koje su sve prilično devastirane a nakon toga i potpuno opljačkane. Poslednji primeri su Ukrajina, Sirija i  Libija kao lake mete za upropaštavanje. Kina i Rusija pa i Iran su već mnogo teži zalogaji. Mada iako su možda prevelik zalogaj ne znači da alavost i pohlepa zapadnih kreatora kriza i „demokratskih“ promena. Neće probati pa makar se podavili u pokušaju. Naredni nekoliko nedelja će se pokazati u kom pravcu će svet otići posle ove krize koja se možda smiruje ali ne i završava.

Sako ko posle ovoga bude razmišljao o nekom zadržavanju pravca neoliberalizma taj je neprijatelj prvenstveno sopstvenog naroda a ako je sposoban da bude neprijatelj svom narodu kakav je tek drugima. Treba dobro razmisliti o pravcima kretanja u međunarodnoj areni ali i o još čvršćem povezivanju sa saveznicima koji nas neće ostaviti na cedilu na prvi znak opasnosti. A ti saveznici su svakako Rusija na prvom mestu koja nam pomaže na svakom planu i bez koje bi zaštita naših nacionalnih interesa bila nemoguća ali i sa Kinom sa kojom imamo sve bolje konekcije i zajedničke interese na ovom prostoru ali i sa drugim zemljama regiona i sveta. Produbljivanje odnosa sa mnogima ali samo u pravcu poštovanja sopstvenih interesa. Mnogo primera smo videli kako ne funkcioniše ni NATO ni EU na primerima migrantske krize ali i krize oko pandemije da bi bili slepi vernici ideja za koje oni koji ih kao proklamuju na kraju prvi krše i poništavaju.

Zašto Vučić proslavlja satanistički praznik Valpurgijksu noć saznajte OVDE.

Izvor: majak.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA