Najnovije

"RUSKA ENERGIJA JE PRETNJA PO EVROPU, A KREMLJ NE OPRAŠTA": Nemci zadali konačni udarac Severnom toku 2! Rusija u panici, sve se zaustavlja?

Projekat Severni tok 2, vredan 10 milijardi evra, blokiran američkim sankcijama, primio je novi i očigledno konačni udarac nemačkih vlasti, koje su gasovodu oduzele poslednju nadu za profitabilnost.

Severni tok 2 (Foto: nord-stream2. com)

Prema Handelsblatu, nemačka Federalna mrežna agencija u petak je odlučila da odbije Severnom toku 2 izuzeće od zahteva ažurirane EU direktive o gasu.

Nemački regulator tržišta energije odlučio je da Severni tok 2 mora da bude u skladu sa evropskim standardima konkurencije: snabdevač gasom (Gazprom) ne može istovremeno biti i vlasnik cevovoda.

U praksi to znači da, čak i ako naftovod bude završen do kraja 2020., ruski monopol za gas mora da da nezavisnim dobavljačima polovinu njegovog kapaciteta - 27,5 milijardi kubnih metara godišnje od 55 milijardi.

Gazprom nije u stanju da ispoštuje uslove. Samo su njena naftna polja povezana sa Severnim tokom-2, a osim toga, nijedna druga ruska kompanija nema pravo da izvozi gasovod. Drugim rečima, cev će ostati napola prazna.

Projekat je izgrađen s očekivanjem da će se iskoristiti „rupa“ u evropskom zakonu: u početku se zahtevi direktive o gasu nisu odnosili na “ofšor” naftovode. Evropska komisija je 2017. godine predložila da se ta mogućnost otkloni, ali je Nemačka blokirala usvajanje amandmana više od godinu dana. Situacija se drastično promenila nakon intervencije Francuske, koja je izjavila da će Severni tok 2 dodati "strateške probleme" u već zategnutim odnosima Rusije i EU.

U aprilu 2019. Evropski parlament pretežno (465 za, 95 protiv uz 68 suzdržanih) odobrio je izmene u zakonodavstvu i proširio direktivu o gasu na priobalne cevovode koji dolaze iz trećih zemalja.

10. januara 2020. godine, Severni tok podneo je zahtev za izuzeće projekta iz zahteva Direktive o gasu. Iz kompanije su saopštili da se očekuje da će projekat biti završen u maju 2019. godine, odnosno dok amandmani ne stupe na snagu.

"Dovršenjem" Severnog toka značilo je kraj investicija, a ne fizički završetak izgradnje. Ali Federalna mrežna agencija Nemačke, kako primjećuje Handelsblat, odbacila je ovu tvrdnju. Severni tok 2, u svetlu nepotpune konstrukcije, nije u skladu sa uslovima nemačkog Zakona o energetskoj ekonomiji da bi bio izuzetan od ovih pravila, rekao je regulator i dodao da ekonomsko i funkcionalno razumevanje (koncept dovršetka projekat) ne dolazi u obzir.

Očekuje se da će Severni tok 2 podneti protest na Vrhovnom zemljišnom sudu u Dizeldorfu, koji će verovatno preusmeriti žalbu Evropskom sudu pravde. Šanse za uspešnu presudu su malene: zvaničnici u Briselu više puta su naveli potrebu za diverzifikacijom snabdevanja gasom i smanjenjem zavisnosti od Rusije.

Nade za promenu u vođstvu EU nisu bile opravdane. Nova šefica EK, bivša nemačka ministrica odbrane Ursula von der Lajen, podržala je položaj njenog poljskog prethodnika Donalda Tuska. "Severni tok 2" nosi "pretnju prekomernog oslanjanja na rusku energiju", rekla je ona u julu, ističući da se dijalog sa Rusijom mora voditi "sa pozicije snage", jer "Kremlj ne oprašta slabost".

Izgradnja Severnog toka-2 zaustavljena je krajem decembra 2019. nakon uvođenja američkih sankcija. Tada je na dnu Baltičkog mora ostalo da se položi manje od 200 km cevi. Nakon razgovora s kancelarkom Angelom Merkel 11. januara, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će projekat biti završen i da će biti operativan najkasnije u prvom tromesečju 2021. godine.

Kome je Tramp objavio rat pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA