Najnovije

KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Do sada izlečeno 1.971 osoba! Vraćamo se svakodnevnom životu! (VIDEO)

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. maja 2020.godine registrovano ukupno 9.781 potvrđenih slučajeva Kovid-19.

Krizni štab epidemiloga. (Foto: Vlada Srbije)

Od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 6.196 osoba od kojih je 114 pozitivno.

Na respiratorima je ukupno 48 pacijenata. 

U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 203.

Ukupan broj izlečenih građana je 1.971.

Doktorka Darija Kisić iznela je osnovne podatke o situaciji sa korona virusom u Srbiji.

Na pitanje ko je odgovoran na kontrolu mera po preduzećima i firmama, šta su mere koje poslodavci moraju da primenjuju, dr Kon odgovara.

- Svuda postoje zaposleni koji vode računa o zaposlenima na radi, ako postoji problem, to je vezano za inspekcije rada i to je ono što mogu da kažem. Svi imaju najosnovnije preporuke koje su jednake za sve, zaštita, distanciranje, upotreba zaštitinih rukavica, vođenje računa o ulascima i izlascima, provetravanje prostorija, prirodna ventilacija i to je najosnovnije - rekao je dr Kon.

Na pitanje do kada će trajati socijalna distanca, dr Kisić odgovara.

- Bitni su osnovni koncepti održavanja kako bi se sprečio virus u cirkulaciji. Bitno je navesti da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ovaj virus nestane, da se ne širi dalje, zato je bitno da svako od nas individualno procenjuje rizik i da se u skladu sa merama ponaša. Imamo indirektnih pokazatelja da virus slabi u odnosu na pre dva meseca, međutim, ne smemo da zaboravimo na virus, ali, napominjem, bez elemenata panike, nego da pravimo svoja pravila kako bi smanjili rizik na najviše - rekla je dr Kisić.

- Moramo da vodimo računa i o gradskom saobraćaju, sve mere koje su naglašene i prikazana, ja vas molim i insistiram da se poštuju. Tako smanjujemo rizik, to je nešto što bi zaista moralo da se ispoštuje i da oko toga ne bude dileme, u autobus se ulazi sa maskom i rukavicama. Videćemo kako će se i virus pokazati, ali ne smemo da zbog saobraćaja i njegovog korišćenja vratimo na ranije stanje - rekao je dr Kon.

Na pitanje da li je odluka o ukidanju vanrednog stanja saglasnost svih iz struke, ili je kompromisna odluka, dr Kisić odgovara pitanjem.

- Da li kompromisne odluke mogu da se donose kada je u pitanju zdravlje? - pitala je dr Darija.

- Mi smo kompromisnu odluku doneli samo u vreme 1. majskih praznika, sada je ovo saglasna odluka svih nas, što se vanrednog stanja tiče, ono je samo uvodilo policiju i vojsku kako bi se mere sprovodile, što je bilo jako korisno, ali nije nama cilj da održavamo vanredno stanje, nego da se vratimo normalnom živtu - dodao je dr Kon.

- Bez obzira na ukidanje vanrednog stanja, mi ćemo imati aktivan epidemiološki nadzor, mi ćemo aktivno raditi, i verujem da vam u jednom momentu neće biti interesantno, ali mi radimo u pozadini i nastavljamo da vodimo računa o svima - rekla je dr Kisić.

Boško Obradović upao sa pištaljkom na sednicu skupštine Srbije!  Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA