Najnovije

BRITANSKI ŠPIJUN OTKRIO: Mi smo zataškali veze Trampa i Kremlja

Vlada Velike Britanije prikrila je dokaze o “verovatnom uticaju” ruskog predsednika Vladimira Putina na američkog predsednika Donalda Trampa kako bi zaštitila odnose sa Amerikom, izjavio je za “Gardijan” bivši britanski špijun.

Vladimir Putin i Donald Tramp (Foto: ria.ru)

Kristofer Stil, bivši agent obaveštajne službe MI6, izvestio je 2018. Komitet za obaveštajne službe i bezbednost (ISC) u parlamentu da je vlada premijerke Tereze Mej zanemarila dokaze o Putinovim vezama s Trampom.

Komitet odgovoran za istragu trebalo je da objavi izveštaj prošle godine, ali je premijer Boris DŽonson odbio da to učini pre opštih izbora u decembru i on do današnjeg dana nije objavljen.

Stil tvrdi da je vlada Tereze Mej, u kojoj je DŽonson dve godine bio ministar spoljnih poslova, gurnula pod tepih tvrdnje o Trampovim vezama s Rusijom, prenosi “Biznis insajder”.

On kaže da je 2016, u godini kada je Tramp pobedio na opštim izborima u SAD, zvaničnicima britanske obaveštajne službe podneo dosije o Trampovim vezama s Rusijom, ali da vlada “nije pokrenula istragu na osnovu iznetih dokaza”.

Stil, koji je tri godine bio zadužen za Rusiju u MI6, tvrdnje je izneo u o okviru dokaza koje je podneo Komitetu avgusta 2018. radi istrage o ruskom mešanju u britansku demokratiju, prenosi “Gardijan”.

Stil kaže da je vlada Tereze Mej odlučila da ne reaguje na dobijene informacije kako bi zaštitila bliske i dugotrajne odnose sa Sjedinjenim Državama.

- U ovom slučaju, politički razlozi prevagnuli su nad nacionalnim interesima – rekao je Stil za “Gardijan” i dodao da je britanska vlada napravila “ozbiljnu grešku u odmeravanju pitanja od strateškog značaja za našu zemlju”.

Prema njegovom mišljenju, “očekivani trgovinski sporazum nije smeo da potisne u drugi plan pitanja nacionalne bezbednosti”.

Stil tvrdi da britanska vlada nije bila spremna da deluje ukoliko bi to imalo “teške političke posledice”, a kao primer navodi navodno mešanje Rusije u britanski referendum o Bregzitu 2016.

- Primeri su izveštavanje o verovatnom uticaju Kremlja na predsednika Trampa i njegovu porodicu/administraciju i tvrdnje o ruskom učešću u tajnom finansiranju referenduma o Bregzitu – rekao je za “Gardijan”.

Iako je izveštaj ISC završen u oktobru i dostavljen Borisu DŽonsonu, nije objavlje ni šest meseci nakon opštih izbora, jer je vlada smatrala da ne može biti objavljen dok se ne formira novi ISC, što se nije desilo.

Prošle nedelje, u pismu, u koje je Biznis insajder imao uvid, grupa poslanika pozvala je DŽonsona da objavi izveštaj, ističući da je šest meseci najduži period koji je ikada bio potreban za formiranje ISC. Činjenica da DŽonson nije objavio izveštaj predstavlja “nepoštovanje demokratije”, a “dalje blokiranje objavljivanja izveštaja o Rusiji je neodrživo”.

Pre opštih izbora prošle godine, “NJujork tajms” je izvestio da DŽonsonova vlada nije objavila izveštaj zato što otkriva “sramotne” veze između ruske obaveštajne službe i donatora Konzervativne partije.

Inače, veruje se da je upravo Stil, autor kontroverznog dosijea o Donaldu Trampu. Prema njegovom izveštaju koji je republikanski senator DŽon Mekejn dostavio FBI-ju, ruski predsednik Vladimir Putin najmanje pet godina kontroliše i pomaže Donaldu Trampu.

Dosije sadrži kompromitujući materijal koji je navodno prikupila ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) kako bi mogla da ucenjuje Trampa.

Vojska granatirala položaje neprijatelja u munjevitoj akciji! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA