Najnovije

KREMLJ ŽELI PRVI DA STIGNE DO CILJA: Zašto Rusija ne može sebi da priušti da izgubi u trci za vakcinu protiv korone

Ruski naučnici kažu da se jedna od potencijalnih vakcina protiv korona virusa pokazala bezbednom nakon ispitivanja na manjim gupama ljudi i da je spremna za šire testove. To je skromna pobeda za zemlju koja već godinama teži da obnovi svoj naučni ugled iz sovjetske ere, ali i za predsednika Vladimira Putina.

Vakcina (Foto: pixabay. com)

Međutim, ove nedelje su Britanija, Amerika i Kanada optužile Rusiju za hakerski napad na međunarodne istraživačke centre koji pokušavaju da razviju vakcinu. Kremlj negira bilo kakvu umešanost, dok je ruski šef državnog fonda za bogatstvo mapade nazvao nazvao pokušajem da se ocrne ruski istraživački napori.

Rusija nije jedina zemlja koja očajnički traži brzo rešenje kako bi prva stigla na cilj, ali se u toj trci suočava sa većim pritiskom.

Za sada su podaci o ruskim vakcinama ohrabrujući. Univerzitet Sečenov testira vakcinu koju je razvio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" u Moskvi i privodi kraju početnu fazu. Nakon praćenja imunog odgovora kod volontera utvrđeno je da je prototip vakcine bezbedan, a do istog zaključka došla je i vojska koja je sprovela paralelno testiranje.

Rusija odmakla toliko daleko kao što su naučnici sa univerziteta u Okfordu ili kineski istraživači, ali ima više od deset obećavajućih kandidata za vakcinu. "Gamaleja" je samo vodeća među "sprinterima", zajedno sa prototipovima koje je prethodno razvio sibirski Institut "Vektor", naslednik sovjetskog Centra za istraživanje biološkog oružja.

Sa druge strane, mnogo toga što je još nepoznato. Podaci iz "Gamalejine" prve faze i dalje nisu javni javni. Treća i poslednja faza, koja testira stvarnu efikasnost vakcine na velikom broju ljudi, obično traje šest meseci do godinu dana. Nije čak ni jasno da li Rusija, koja više nije veliki izvoznik vakcina, uopšte ima kapacitete i resurse da proizvede veliku količinu odjednom.

Pa ipak, to nije umanjilo entuzijazam u državnim medijima koji hvale "herojske podvige" istraživača iz "Gamaleje" koji su dobrovoljno u sebe ubrizgali neprovereni prototip. Državna banka "Sberbank" regrutovala je volontere za "Gamaleju" među svojim zaposlenima, apelujući na njihov patrotizam. Tu su bili i pokušaju da se do cilja stigne prečicom, poput nejasne moskovske studije koja ohrabruje doktore da na pacijentima testiraju neodobreni lek protiv malarije hidroksiklorokin. Optužbe o hakovanju su samo pogoršale već lošu situaciju.

Ako Rusija želi da pobere diplomatske i političke koristi od buduće vakcine, pobeda će morati da bude verodostojna u zemlji i inostranstvu. Poštovanje međunarodnih normi i saradnja bili bi dobar početak. Štaviše, Putin možda neće imati drugog izbora - velika ispitivanja moraju da se sprovedu u zemljama gde je stopa zaraze veća.

Pročitajte OVDE   gde je to najgora kriza ikada.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA