Najnovije

AMERIČKI RAZARAČI I NOSAČI AVIONA STIŽU U PERSIJSKI ZALIV: Opkoljavanje Irana kao poslednji čin pred završni udar?

Vašington je više puta zanemario apel Teherana da SAD prestanu slati svoje brodove u Zaliv i upozorenja da takve akcije samo doprinose eskalaciji tenzija u regionu, a ne i sigurnosti.

Američki nosač aviona u Persijskom zalivu (Foto: navy.mil)

Američka mornarica kritikovala je iranske vojne vežbe koje se izvode duž plovnih puteva u Persijskom zalivu i Ormuskom moreuzu, dodajući da ih pažljivo nadgleda. Američka vojska je ratne igre dalje nazvala iranskim pokušajem "zastrašivanja i prisiljavanja", bez pojašnjenja kome ili u koje svrhe.

„Mi smo svesni iranske vežbe koja uključuje napad na ispravan brod sličan nepomičnom nosaču aviona. Uvek budno pratimo takvo neodgovorno i bezobzirno ponašanje Irana u blizini prometnih međunarodnih plovnih puteva“, to je izjavila glasnogovornica Pete flote SAD-a, Rebeka Rebarik.

Zvaničnica Pete flote SAD-a takođe je napomenula da uprkos ratnim igrama koje se izvode u blizini ključnih regionalnih plovnih puteva, uključujući Ormuski moreuz, gde protiče najveći deo globalnih pošiljki nafte, plovnost komercijalnih brodova nije poremećena. Ona je dodala da na to ne utiču ni aktivnosti međunarodne pomorske koalicije.

Uprkos kritikama, SAD retko obraćaju pažnju na upozorenja Teherana da američke pomorske operacije u Zalivu prete stabilnosti regionu.

Dok SAD opravdavaju svoje vojno prisustvo u Zalivu tvrdeći da održava sigurnost pomorske trgovine, Iran je tvrdio da zemlje regiona same mogu da se bave takvim zadacima i rade to bolje nego koalicija koju predvode Amerikanci.

Turska vojska stiže u Azerbejdžan zbog sukoba sa Jermenijom! Više o tome OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA