Najnovije

"PLANETARNI PRESEDAN" Zašto je Vučić najavio vanredne izbore?

Najava vanrednih parlamentarnih izbora, pre nego što se još ni aktuelni skupštinski saziv nije do kraja konstituisao, a nova Vlada formirala, planetarni je presedan, kaže urednik Nove srpske političke misli, Đorđe Vukadinović.

Vučić (Foto: predsednik.rs)

Iako je na nedavno održanim parlamentarnim izborima vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila 188 skupštinskih mandata, što je javnosti predstavljeno kao "istorijski rezulatat" kakav nikad nije viđen u istoriji, predsednik Srbije već je najavio mogućnost održavanja novih, vanrednih parlamentarnih izbora za 2022. godinu.

Ova najava šokirala je srpsku javnost, imajući u vidu apsolutnu dominaciju SNS, koja nema nikakvih prepreka da samostalno formira vlast i preuzme odgovornost za politički život u zemlji. Nakon ovih izbora ostvarila se želja Nebojše Stefanovića iz 2014. godine:

- Voleo bih da građani svojim izlaskom na birališta omoguće lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću da ima neometanu mogućnost da sam odlučuje o tome kako želi da Srbija izgleda.

Postavlja se opravdano pitanje šta su motivi Aleksandra Vučića da u uslovima kada ni akuelni skupštinski saziv nije konstituisan do kraja, a nova Vlada još nije ni na vidiku, da već počne da razmišlja o vanrednim izborima?! Da li se ovim potvrđuje stara poslovica "Čuvaj se svojih želja, možda se i ostvare", te se Aleksandar Vučić već uplašio mogućnosti da sam odlučuje, bez opozicije u parlamentu, o budućnosti Srbije?!

Predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac kaže da najavu Aleksandra Vučića možemo posmatrati iz dva ugla:

- S jedne strane, njegove reči ne znače mnogo, jer se pokazalo da jedno govori, a dugo radi. Setite se njegovih reči da se neće kandidovati za predsednika Srbije, a danas daje izjavu upravo sa tog mesta. S druge strane, to je njegova manipulacija da bi se svi u društvu bavili time, čime bi se skrenula pažnja sa suštinskih problema. Mi se sada bavimo time, spomenikom u Beogradu i drugim pitanjima koja su od drugorazrednog značaja.

Lutovac je mišljenja da bi nakon ovih nelegitimnih izbora bilo i logično da se održe novi, uz puno poštovanje demokratskog procesa.

- To podrazumeva slobodu medija i pun pristup opozicije sredstvima informisanja. To se, naravno, neće desiti ako bude zavisilo od njega. Zato je neophodno da građani, opozicija i demokratske snage u društvu izvrše pritisak na vlast da bi to omogućili.

Lutovac smatra da pritisak treba biti unutrašnji (građani) i spoljašnji (EU i međunarodne organizacije).

- Iako je Briselu važnija stabilnost od demokratije, na nama je da pokažemo da je to pogrešno i da istrajemo u zahtevima da je demokratija jedini i pravi izbor, te da bez demokratije nema ni stabilnosti. Tražimo isto što već postoji u zemljama stabilne demokratije. Ne smemo dozvoliti da nam se dogodi beloruski scenario - zaključuje Lutovac.

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka, Zoran Stojiljković smatra da su se vanredni parlamentarni izbori mogli očekivati.

- Ja sam već predvideo da nova Vlada neće imati pun mandat i da ćemo krajem 2021. ili početkom 2022. godine, zajedno sa predsedničkim imati i vanredne parlamentarne izbore - kaže Stojiljković.

Očito je, ističe Stojiljković, da Aleksandar Vučić nije zadovoljan "nikad viđenim izbornim rezultatom u istoriji".

- On je pokušao da spuštanjem cenzusa na tri odsto pokuša, da u uslovima bojkota izbora, legitimiše novi parlament i stvori lojalnu opoziciju, što očito nije uspeo, jer nije bilo natpolovične izlaznosti. Mi sada imamo parlament koji nije ni kredibilan, ni reprezentativan.

Stojiljković podseća da je Srbija već decenijama u ciklusima vanrednih izbora.

- Vučić stalno pokušava da legitimizuje svoju moć. Sa druge strane, spajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora bi bila dobra stvar za SNS koja je "pojela samu sebe". Rejting SNS nije isti sa Vučićevim, te bi njegovo ime mobilisalo naprednjačko biračko telo. Tu su još i beogradski izbori, koji se jedini mogu smatrati neizvesnim - zaključuje Stojiljković.

Za urednika Nove srpske političke misli, Đorđa Vukadinovića, sva ta Vučićeva priča služi da se zamaskira činjenica da neće moći da vlada četiri godine sa ovakvim parlamentom.

- To je dokaz Vučićevog taktiziranja kojem je sklon. Indirektno, to je potvrda da ova skupština i buduća vlada nemaju dovoljan legitimitet. Skupština ne reprezentuje političko raspoloženje i Vučić je toga svestan. S druge strane, to je i potvrda uspešnosti bojkota izbora. Mi sada imamo "krnji parlament". Vučiću je na umu i Lukašenko, te sigurno želi da izbegne i taj scenario - kaže Vukadinović.

Vukadinović smatra da Vučić ovom najavom želi da predupredi zahteve opozicije, ali da izgleda tako da se javnosti čini da on ne popušta.

- Ovim Vučić želi da smanji pritisak opozicije i prikaže svetu da je sve u redu. Izbori će biti stvar procene Vučića i zavisiće od jačine opozicionog pritiska i ekonomske krize - izjavio je Vukadinović.

Na pitanje, da li Vučić najavom vanrednih parlamentarnih izbora želi da mobiliše svoje biračko telo pred predsedničke izbore, Vukadinović odgovara:

- To je delom tačno, mada Vučić ima stabilno biračko telo. To je pre mobilizacija stranačkih aktivista da se ne uljuljkaju i da stalno budu na nekoj vrsti dokazivanja.

Tirana i Priština prave istorijski sporazum u Skadru. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA