Najnovije

GLAVNI SEKRETAR UN-A ANTONIO GUTERES: Svet je suočen s generacijskom katastrofom! Sada moramo poduzeti hrabre korake ili...

“Sredinom juna škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja što je uticalo na preko milijardu učenika”, rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Guteres u video poruci.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Foto: un.org)

Zatvaranje škola pogodilo je 94 posto svetske učeničke populacije pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama, podaci su s kojima raspolaže UN.

“Preti nam generacijska katastrofa koja bi mogla potrošiti ljudski potencijal, potkopati desetleća napretka i pogoršati ukorenjene nejednakosti”, dodao je Guteres. “Novi učinci na prehranu dece, brak i rodnu ravnopravnost dece duboko zabrinjavaju”.

Ističući kako je to bio “određujući trenutak” za decu i mlade, glavni sekretar UN-a pozvao je lidere da stvore uslove da se učenici što sigurnije vrate u školu, da se zaštite i povećaju proračuni za obrazovanje te da obrazovne inicijative stignu i do manjinskih skupina, raseljenih osoba i osoba s invaliditetom.

Guteres je takođe rekao da postoji “generacijska prilika da se preispita obrazovanje” s većim ulaganjima u digitalnu pismenost i korištenjem fleksibilnih metoda isporuke i moderniziranih nastavnih programa.

“Dok se svet suočava s neodrživim nivoima nejednakosti, trebamo obrazovanje koje je veliki izjednačivač više nego ikada”, dodao je Guteres.

“Sada moramo poduzeti hrabre korake da se stvore uključujući, otporni, kvalitetni obrazovni sistemi koji bi mogli odgovarati zahtevima budućnosti”, naglasio je glavni sekretar UN-a.

Nemačka želi da Amerika povuče svoj arsenal iz njihove zemlje! Više o tome OVDE!

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA