Najnovije

ĐUKANOVIĆ SE NEĆE IZVUĆI: Crna Gora zaslužuje pravdu

Ne smemo dozvoliti da se Đukanović i njihova ekipa izvuku od odgovornosti i da nastave da kontrolišu političke i ekonomske tokove u zemlji

Milo Žukanović (Foto: Predsedništvo CG)

Piše: Nebojša Medojević

Totalitarni režim je pao voljom naroda. Ali demokratija još nije pobedila u Crnoj Gori. Uspeli smo da porazimo najopasniju mafiju Evrope, bez kapi krvi, bez ijednog incidenta. Narod je prelomio i poručio Milu Đukanoviću – dosta, odlazi!

Narod je odradio svoje. Pobeda je čista kao suza.

Sad su na potezu političke elite koje su dobile glasove naroda i koje moraju brzo i efikasno da odrade posao demontaže totalitarnog sistema i polože zdrave temelje za konsolidaciju demokratije.

Koalicija Za budućnost Crne Gore kao stožer pobede ima i najveću, rekao bih istorijsku odgovornost da ispuni očekivanja naroda. A narod traži slobodu, pravdu i demokratiju.

Za konsolidaciju demokratije potrebne su radikalne političke reforme, koje će sprečiti neprijatelje demokratije da se pritaje, infiltriraju u novi poredak i opet preuzmu vlast.

Zato je za te bolne, ali neophodne reforme potrebna šira politička i društvena podrška. To je nas prvi zadatak. Predstavnike Bošnjačke stranke i albanskih stranaka treba odmah pozvati na konsultacije i ponuditi ima učešće u novoj demokratskoj većini.

Šira politička i društvena podrška je neophodna zbog potrebe za oštrim političkim i ekonomskim reformama koje će ugroziti piramidu moći građenu proteklih 30 godina. Oni imaju svoje ljude u institucijama, mafiji, biznisu, medijima i neće mirno posmatrati kako im urušavamo moć i ugrožavamo interese. Potreban nam je najširi društveni konsenzus ili, kako ja to godinama nazivam – novi društveni dogovor o novoj Crnoj Gori.

Prvi zadatak je zabraniti rad DPS-a, kao političkog krila mafije, nacionalizovati i zamrznuti imovinu svih državnih funkcionera i funkcionera DPS-a od 1990. godine do danas. Oduzeti im pasoše i zabraniti izlazak iz zemlje.

Odmah rasformirati SAJ i Specijalni policijski tim Zorana Lazovića i suspendovati sve policajce i njihove starešine koji su masovno kršili ljudska prava.

Za sprovođenje procesa lustracije i rasformiranje zloglasne tajne političke policije ANB i otvaranje dosijea ANB-a, kao i sprovođenje nužnih reformi izbornog zakonodavstva, potrebna nam je šira politička podrška.

Za očuvanje ove naše pobede neophodno je nemilosrdno očistiti korov i eliminisati štetočine i neprijatelje demokratije.

Uvek treba da su nam na umu tragična iskustva Srbije od 5. oktobra 2000. Ako se odmah i do kraja ne demontira totalitarni sistem, on će vremenom ponovo biti obnovljen.

Ne smemo dozvoliti da se Đukanović i njegova ekipa izvuku od odgovornosti i da nastave da kontrolišu političke i ekonomske tokove u zemlji.

To je ključna lekcija iz tranzicije i PzP i ja ćemo se dosledno, principijelno i snažno zalagati da ne dopustimo izvrdavanje volje birača i ugrožavanje ove sjajne zajedničke pobede.

Nema revanšizma, ali nema ni milosti, niti trulih kompromisa i dilova. Ovaj narod posle 30 godina zaslužuje pravdu.

Zato je važno da imamo veću većinu u Parlamentu od 41 poslanika. Vlada koja će se formirati treba da bude sastavljena od proverenih, dokazanih, beskompromisnih stručnjaka i ljudi s relevantnim političkim iskustvom.

Naravno da treba da budemo otvoreni i za nestranačke stručnjake koji su se dokazali u složenim procesima reformi u Crnoj Gori i u inostranstvu i koji su spremni da svoje znanje o reformama stave u funkciju oporavka naše Crne Gore.

A ko će preuzeti bezbednosne strukture Crne Gore, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA