Najnovije

RUSKI ''LETEĆI ČERNOBIL'' PLAŠI BRITANCE: Nuklearna bura prerasla u košmar (VIDEO)

Ruska krstareća raketa nuklearnog pogona Burevestnik uplašila je Britaniju. Ovo je u nedelju, 13. septembra, objavio Sandej Telegraf, pozivajući se na izjavu šefa britanske vojne obaveštajne službe general-pukovnika DŽima Hokenhala.

Burevestnik (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Rekao je da Burevestnik može biti u atmosferi nekoliko godina. Raketa ima „gotovo beskonačno vreme čekanja u vazduhu“, primetio je Hokenhal. Pored toga, može da izvede napade iz neočekivanih pravaca.

Hokenhal je primetio da se mnogo sredstava iz budžeta zemlje troši na razvoj ruske podmorske flote. Konkretno, na „autonomnom podvodnom vozilu sposobnom za isporuku nuklearnih bojevih glava ciljevima na obali ili čak grupi nosača aviona na moru“. Prema njegovom mišljenju, takva tehnika može oštetiti podvodne kablove za napajanje i internet.

Britanska vojna obaveštajna služba rekla je da je Rusija postala najveća „geopolitička pretnja“ bezbednosti cele Evrope, pošto je počela da se razvija ne samo kvantitativno, već i kvalitativno. „Pažljivo su proučavali Zapad da bi razumeli gde bi bilo najbolje usmeravati investicije kako bi nam napravili što više problema“, objasnio je on.

U julu je specijalni izaslanik američkog predsednika za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli nazvao Burevestnik „letećim Černobilom“ ili raketom „Sudnjeg dana“ zbog radioaktivnih emisija koje može stvoriti tokom leta.

U isto vreme, Bilingsli je višenamenski okeanski sistem Posejdon i nuklearnu krstareću raketu Burevestnik nazvao „užasnimnim“. Političar je takođe rekao da bi ova dešavanja trebalo da budu uključena u novi ugovor o ograničenju strateškog naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Država.

O nagomilavanju ukrajinskih jedinica na beloruskoj granici pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA