Najnovije

Ruska strateška avijacija demonstrira spremnost za udare po zemljama NATO

Proteklih dana su ruski borbeni avioni velikog dometa nekoliko puta uvežbavali udare po strateškim ciljevima na teritoriji zemalja NATO.

Tu 160 (Foto: mil.ru)

Dva nadzvučna raketonosca Tu-160 izvela su 16. septembra planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora.

Let je trajao preko 8 sati.

Te dve strateške letelice pratili su Su-35, kao i lovci NATO-država: danski F-16, italijanski i nemački F-22, poljski MiG-29 i švedski Saab JAS 39 Gripe

Prethodno su - prošlog ponedeljka, 14.09.2020 - dva Tu-160 10-časovnog letela iznad Barencovog i Norveškog mora i Atlantskog okeana.

Tada su ih čuvali presretači MiG-31 ruske pomorske avijacije, a lovci F-16 norveškog vazduhoplovstva bili podignuti da ih uslovno presretnu i prate.

U ovom drugom slučaju su Tu-160 držali na nišanu London.

To je bio odgovor na pojavu B-52 iznad Crnog mora.

U Sočiju su se 14. septembra 2020. sastali Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko. Dok su oni pregovarali, tri američka bombardera B-52H Stratofortress – koji su uzleteli iz vazduhoplovne baze Fajerford u Velikoj Britaniji - bila su iznad Crnog mora.

B-52H su podržala tri vazdušna tankera KC-135 Stratotanker, a izviđanje i određivanje ciljeva obezbeđivali su avioni Sentinel R.1 britanskog vazduhoplovstva.

U istoj zoni su bila i dva američka aviona MC-130J Commando II čiji je glavni zadatak obezbeđivanje i evakuacija komandosa.

Zapravo se nad Crnim morem odvijala prava specijalna operacija koja je predstavljala pretnju prvom čoveku Rusije, kao i njegovom kolegi iz Belorusije.

Svaki B-52H je naoružan sa po dva tuceta krstarećih projektila ili sa istim brojem teških navođenih bombi sposobnih za udare van zona PVO potencijalnog neprijatelja.

Teoretski, Amerikanci su bili stvorili pretpostavke da pođu na sumanut korak i pokušaju da jednim udarcem unište državni vrh Ruske Federacije i Republike Belorusije.

Jasno je da je reč o fantastičnom scenariju, ali sama činjenica da NATO izvodi takve vežbe u blizini rezidencije predsednika Rusije navodi na razmišljanje.

Značajno je takođe da su, dok su B-52H bili iznad Crnog mora, dva ruska strateška raketonosca Tu-160, kao i avion koji je radio kao komunikacioni relej, letela nad vodama Barencovog i Norveškog mora i ušla u vazdušni prostor severnog Atlantika.

U stvari, ruski raketonosci bili su na mestu mogućeg lansiranja krstarećih raketa velikog dometa H-101 ili H-102 (sa nuklearnom glavom). Moskva je time pokazala da je u slučaju stvarne pretnje životu svog lidera spremna da izbriše London sa lica zemlje.

Šta sprečava SAD da pokušaju da zadaju kobni udarac Rusiji pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA