Najnovije

PREBACUJU UDARNU AVIJACIJU NA ALJASKU: Novi plan SAD

Lovci pete generacije, strateški bombarderi i otvoreno agresivni osećaji. Amerikanci ne odustaju od svojih pokušaja da osvoje dominaciju na Arktiku. Sada u region ulaze sa Aljaske. U bliskoj budućnosti Pentagon će u državi postaviti dve vazduhoplovne baze sa ''nevidljivim'' F-35.

F-35 (Foto: Jutjub)

Grupa lovaca pete generacije na Aljasci biće najveća na Arktiku. Očekuje se da će ovde biti prebačeno 150 F-22 Raptor i F-35 Lightning. Nema ih toliko u bilo kojoj drugoj američkoj vojnoj bazi.

Podsećamo, dok američko vazduhoplovstvo ima nešto više od 200 F-35, još 80 vazduhoplova sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem nalazi se u mornarici. Oko 30 lovaca raspoređeno je u mornaričke jedinice.

Niko ne krije svrhu preraspoređivanja - istisnuti Rusiju na Arktiku. Vazdušne baze na Aljasci dobile su pojačanje na proleće: više od 50 '’trideset petica'’ prebačeno je na jedan od aerodroma. Ovde će biti isporučeno i više od hiljadu i po vojnika za servisiranje letačke opreme. Avioni će morati da budu pripremljeni za surove arktičke vremenske prilike.

Na Aljasci se nalazi 11. armija američkog ratnog vazduhoplovstva, najveća vazduhoplovna sila Pentagona na severnom Pacifiku. Jedna od lokacija, vazduhoplovna baza Ejlson, najbliža je  ruskoj granici.

Letelice 11. armije patroliraju područjem iznad Beringovog mora, angažovane su u radarskom nadzoru istočnih regiona Rusije, kao i u presretanju i praćenju potencijalnih neprijateljskih borbenih aviona.

Druga velika baza na Aljasci je Elmendorf. Ovde su takođe bazirani lovački avioni. Glavni zadatak je vazdušna odbrana i vazdušna podrška američke pacifičke komande.

Šta američki specijalci rade u Ukrajini, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA