Najnovije

PROPAST VAKCINA: Na lageru 1,3 miliona, narod ih neće! Vučić samo naručuje i besni: "Šta, samo 388 primilo?!"

Masovna vakcinacija u Srbiji je počela, tačnije postoje svi uslovi za masovnu vakcinaciju jer je odobrena upotreba milion kineskih vakcina koje su stigle za vikend. Tokom večeri ili sutra u Srbiji se očekuje i 250 hiljada doza ruske vakcine Sputnik V, a na raspolaganju je i nekoliko desetina hiljada američko-nemačke Fajzer Biontek vakcine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je bržu isporuku vakcina i optužio nadležne u institutu Torlak da drže vakcine u frižiderima umesto da ih distribuiraju zdravstvenim centrima.

Vakcine samo stižu (Ilustracija: cbsnews/video printskrin)

Milion kineskih vakcina je tu, Fajzerova vakcina je takođe u ponudi, a 200 hiljada prve doze Sputnika V i 50 hiljada doze broj dva ruske vakcine na putu su ka Srbiji, navode predsednik i premijerka koji ipak priznaju da treba rešiti problem spore distribucije i da je tek uvođenje informacionog sistema otkrilo da postoji zastoj u institutu Torlak.

„Nemojte da nam vakcine stoje u frižideru. Nemojte da vas 10 puta pitamo zašto nije ruska vakcina podeljena i da dobijamo odgovor da je podeljena. A onda vidimo da smo podelili 388 vakcina, i vidimo da imamo još značajan deo slobodnih vakcina“, kaže Vučić.

Međutim, nabavka i distribucija vakcine samo su jedan deo problema. Teži deo posla, čini se, biće ubediti građane da prime vakcinu. Kako je rekla premijerka Brnabić, trenutno je u Srbiji na raspolaganju milion i 55 hiljada vakcina, dok je prijavljenjih građana znatno manje.

„Mi trenutno imamo 351.000 prijavljenih građana, od toga 67 posto je preko 50 godina starosti“, kaže Brnabić.

Prvi je kinesku vakcinu primio ministar zdravlja.

„Želim da kažem građanima, nemaju razloga ni za kakav strah. Radi se o izuzetno bezbednim i izuzetno efikasnim vakcinama“, poručio je.

Prioritet za vakcinaciju biće stariji od 75 i zdravstveni radnici koji se već vakcinišu – zatim stariji od 65, iza njih javne službe – prosvetni radnici, policija, vojska, sve javne službe, novinari, te zaposleni u javnim preduzećima.

„Danas je ovde više od 650 do 700 pripadnika vojske Srbije i Ministarstva odbrane koji će primiti kinesku vakcinu. I ja sam primio kinesku vakcinu jer imamo u nju potpuno poverenje, kao i u ostale odobrene vakcine“, kaže ministar Nebojša Stefanović.

Beograd i Novi Sad odlučili su se za velike punktove za vakcinisanje, dok će u Nišu biti 43 manja punkta.

„Punkt na Sajmu je spreman sa 17 pozicija za vakcinisanje. Takođe, ‘kol centri’ počinju sa radom po opštinama“, najavljuje gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Predsednik Vučić najavio je i da je Srbija spremna da deo vakcina koje pristižu prosledi zemljama u regionu, kao što je to već učinila sa osam hiljada Fajzerovih vakcina poslatih Severnoj Makedoniji, ukoliko zemlje regiona iskažu interesovanje za vakcine koje je Srbija nabavila.

Zašto se kriju informacije o cenama kineske vakcine i uvozniku, čitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA