Najnovije

INVESTITORI NISU POTREBNI: Primeri drugih siromašnih zemalja pokazali zanimljiv rezultat

Postavlja se veliko pitanje koliko novca strani investitori ostavljaju u siromašnim zemljama, i da li ima drugih načina da se priliv novca u zemlju poveća.

Novac (Foto: Pixabay)

Ukrajinska ekonomija pokušava da privuče strane investitore tokom poslednjih trideset godina, ojačavajući tako svoj finansijski sektor. Međutim, za sve godine nezavisnosti ta ogromna zemlja je primila samo 50 milijardi dolara od stranih investicija. U kontekstu pandemije koronavirusa, Kijev nije morao da računa na prodaju imovine.

Mnogo efikasniji bili su ukrajinski radni migranti koji rade u Rusiji i evropskim zemljama. Oni su svojoj zemlji poslali 1,026 milijardi dolara u periodu januar-novembar prošle godine. Radna snaga ulila je novac u ekonomiju tri puta efikasnije od investitora.

Nasilna promena vlasti u Ukrajini bila je velika greška za državu, siguran je šef harkovske gradske organizacije opozicione platforme - Za život Andrii Lesik. Kijev je odbio da podrži Rusiju, zaduživši se prema evropskim državama. U Rusiji ima mnogo više ukrajinskih radnika nego u Poljskoj i bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji i pored vizne liberalizacije sa EU.

Drugi interesantan primer se nalazi u našem komšiluku. Radi se o Albaniji. Od zatvorene komunističke zemlje koja nije imala putnu infrastrukturu, gde se nije ulagalo u škole, bolnice i industriju, nakon otvaranja granica zemlje, mnogi stanovnici Albanije su emigrirali u zemlje EU, Švajcarsku i SAD, i zahvaljujući njihovom novcu koji šalju u domovinu, podigli su zemlju sa nule.

Danas mnoge velike strane kompanije imaju svoja predstavništva i pogone za proizvodnju u Albaniji, ali su tamo, kao i u slučaju Ukrajine, radni migranti doneli više novca zemlji nego strani investitori, pa zahvaljujući njima, Albanija danas ima izuzetnu mrežu puteva, kojih nije bilo za vreme diktature Envera Hodže, jer je tada u celoj zemlji bilo samo pet automobila za predsednika i najviše funkcionere partije.

Što se poljoprivrede tiče, nju podižu i podstiču sami stanovnici Albanije, a njihovi poljoprivredni proizvodi se izvoze po celom regionu, a u proizvodnji maslinovog ulja, Albanija stoji rame uz rame sa Španijom i Grčkom.

Što se tiče Srbije i ostalih republika bivše SFRJ, danas je njihova ekonomija usmerena isključivo na strane investitore.

Naš ekonomista, Nebojša Katić, je jednom prilikom tokom gostovanja na RTS-u kritikovao model neoliberalne ekonomije koji se sprovodi u Srbiji. On je ukazao na to da je naša zemlja nekada sama sve gradila, a da sada mi saznajemo da smo bez stranih investitora propali. 

'’Nismo znali za termin '’strateški investitor kada smo9 pravili TE u Obrenovcu.Nismo znali za taj termin kada smo pravili Đerdap. Nismo znali za taj termin kada smo pravili elektrane na Kosovu. Nismo znali za to kada smo pravili petlju. Nismo znali za to kada smo pravili Gazelu. Odjedanput sada mi saznajemo da mi zapravo ništa ne znamo, i da ako stranaca nema, mi smo potpuno nemoćni'’, rekao je tada Katić i rekao da je ovo što se u našoj ekonomiji potpuno ludilo.

S obzirom da se srpska dijaspora u zemljama EU, SAD i Kanadi povećava iz dana u dan zbog sve češćih odlazaka srpskih radnika i stručnjaka iz raznih oblasti, na ekonomistima je da izračunaju da li je naša dijaspora ulila više ili manje novca od stranih investitora.

Kako teče vakcinacija u Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA