Najnovije

PREDSEDNICA SAVETA EVROPE SE IŽIVLJAVALA: Ruskom poslaniku zabranila govor tražeći mu jednu stvar koju svi mrze

Potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Nikol Tris nije dozvolila ruskom poslaniku Leonidu Sluckom da u završi izlaganje na debati u Skupštini o situaciji oko Alekseja Navaljnog, pozivajući se na činjenicu da je govorio bez maske.

Leonid Slucki (foto: Jutjub)

Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki je, govoreći u PS SE, rekao da standardima Saveta Evrope ne bi trebalo da odgovaraju laži o trovanju Navaljnog, a ne njegovo hapšenje.

„Govore nam da pritvaranje gospodina Navaljnog ne odgovara standardima Saveta Evrope. Standardima Saveta Evrope ne odgovaraju laži koje, nažalost, danas izgovaraju mnogi govornici u ovoj sali. Gospodin Navaljni nije otrovan supstancom ‘Novičok’“, rekao je Slucki.

On je podsetio da je na 15 pitanja Generalnog tužilaštva Rusije dobijen samo jedan nejasan odgovor.

„Ne postoji nikakvo pravno mišljenje. Da je Navaljni bio otrovan nervnim gasom, bilo kojim bojnim otrovom poreklom iz Rusije, drage kolege, ovde bi već bilo na tone papira, ali Nemačka nam nije ništa odgovorila“, dodao je Slucki.

Pred kraj govora ruskog poslanika predstavnica PS SE ga je prekinula rekavši: „Molim vas da stavite masku, gospodine Slucki“, nakon čega je isključila mikrofon. Predstavnica je naglasila da je „to protokol, obavezan za redovno održavanje sastanaka, da bi se nastavio rad u hibridnom režimu“, ali Sluckom više nije dala reč.

Prethodno je zamenik predsedavajućeg Državne dume Rusije i PS SE i šef ruske delegacije u Skupštini Petar Tolstoj zatražio da se ruski parlamentarci zaštite od „bezobrazluka“ ukrajinskih kolega i napomenuo da izrazi koje su koristili ne bi trebalo da se koriste u sali PS SE.

„Gospođo predsedavajuća, u ovoj sali razgovaramo o izveštaju na prilično ozbiljnu temu. Molim vas da nas, našu delegaciju zaštitite od bezobrazluka naših ukrajinskih kolega. Nedopustivo je da se u ovoj sali koriste takve reči koje je upotrebio gospodin Gončarenko. Lično smatram da je to u potpunosti u rukama predsedavajućeg“, rekao je Tolstoj.

U utorak Parlamentarna skupština SE raspravlja o navodnom trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Tokom debate govorio je i član ukrajinske delegacije Aleksej Gončarenko, koji je prvo na francuskom jeziku rekao nekoliko reči o Navaljnom, koji je „nelegalno uhapšen“ i dodao da predsednik Rusije Vladimir Putin „vraća Rusiju u dane staljinizma“, a zatim je prešao na ruski jezik i izjavio da je na neodobrenim protestima 23. januara decu „tukao Putin“, a da se Rusija „pretvorila u strašilo za ceo svet“.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Pristalice Navaljnog pozvale su nakon toga građane da izađu na ulice. Neodobrene protestne akcije održane su 23. januara u različitim gradovima Rusije.

Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta 2020. u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu analiza, omski lekari su kao glavnu dijagnozu dali metabolički poremećaj, koji je izazvao jaku promenu nivoa šećera u krvi. Čime je njegovo stanje prouzrokovano, još nije jasno, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Juriš na rusku granicu i blokadu Kalinjingrada pogledajte OVDE.

Izvor: sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA