Najnovije

PANIKA U POLJSKOJ: Traže od NATO da pošalje pojačanja - pozadina je Ukrajina

Predsednik Poljske Andžej Duda predložio je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da poveća vojno prisustvo Alijanse na istočnom krilu u svetlu situacije u Ukrajini.

NATO (Foto: Jutjub)

- Predložio sam generalnom sekretaru da poveća spremnost snaga NATO-a u tom delu Evrope, na istočnom krilu - rekao je Duda na pres-konferenciji nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Među neophodnim merama, Duda je nabrojao „jačanje strateškog posmatranja, vazdušno patroliranje, prikupljanje obaveštajnih podataka i jačanje spremnosti jedinica NATO-a na istočnom krilu“.

Kako je naveo, to je neophodno „kako bi se svim mogućim agresorima pokazalo da Alijansa nije samo spremna na odbranu, nego i na zaštitu bezbednosti saveznika sa kojima sarađuje, uključujući i Ukrajinu“.

Poljska strahuje od eskalacije na granici sa Belorusijom

Prema rečima Dude, on ne vidi neposrednu vojnu pretnju zbog migrantske krize na granici sa Belorusijom.

Poljski predsednik je dodao da on uzima u obzir mogućnost pozivanja na član četiri Sporazuma o NATO koji predviđa mogućnost sazivanja Saveta Alijanse ako jedna od članica smatra da postoji pretnja po njenu bezbednost.

- Sada situacija ne odgovara kvalifikacijama člana četiri. Ne postoji neposredna vojna pretnja, nema napada na bilo koju susednu zemlju - rekao je Duda.

Takođe je rekao da se Poljska plaši eskalacije situacije na granici sa Belorusijom.

- Ovu situaciju (migrantsku krizu) doživljavamo kao provokacije koje, plašimo se, mogu dovesti čak do eskalacije nasilja otvaranjem vatre sa beloruske strane – to mogu učiniti migranti ili beloruske snage - rekao je Duda.

On ocenjuje da su u poslednje vreme ilegalni migranti na granici Poljske donekle promenili taktiku.

Stoltenberg, sa svoje strane, smatra da Poljska sama izlazi na kraj sa migrantskom krizom kod svojih granica bez učešća NATO-a.

- Poljska se do sada sama snalazila bez direktnog učešća NATO-a - konstatovao je generalni sekretar, istakavši da su saveznici solidarni sa Poljskom i da su spremni da razmotre zahteve o podršci ukoliko ih dobiju.

NATO spreman za dijalog sa Rusijom

NATO je spreman da razgovara sa Rusijom o situaciji oko Ukrajine, rekao je generalni sekretar Alijanse.

- Šteta što je Rusija zatvorila kancelarije NATO-a u Moskvi i obustavila rad misije pri NATO-u u Briselu. Spremni smo za dijalog, između ostalog i u okviru Saveta Rusija-NATO, za razgovor o osetljivim pitanjima, uključujući situaciju oko Ukrajine, jer verujemo da je to najbolji način za rešavanje tih pitanja - poručio je Stoltenberg, dodajući da NATO još nije dobio od Rusije odgovor na predlog Alijanse da se održi sednica Saveta.

Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije kod granica Ukrajine. Kremlj je poručio da Rusija premešta svoje trupe na svojoj teritoriji po svom nahođenju, te da to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA