Najnovije

Dodik posle susreta sa Erdoganom: Srpska će vratiti svoje nadležnosti (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Ankari sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik i Erdogan (Foto: Jutjub)

Turska novinska agencija Anadolija jsvila je da je Dodika ispred Predsedničke palate u Ankari dočekao  potpredsednik Turske Fuat Oktaj.    

Dodik je nakon sastanka istakao da su se on i turski lider složili da mir nema alternativu:

- Pretnja silom ne može da reši nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu predočim to sa našeg stanovišta. Tražimo razumevanje za političke procese - rekao je Dodik za Radio Srpske.

I dodao: „U javnom regionalnom govoru je nametana, a činili su to i međunarodni spekulanti, priča o destabilizaciji. Rekao sam predsedniku Erdoganu da mi imamo zahtev za politčkim dijalogom i zamolio ga da razumije političke procese sa omogućavanjem razgovora lokalnih faktora“.

Dodik je Erdogana upoznao i s time kako Republika Srpska vidi rad visokog predstavnika, naglasivši da je Kristijan Šmit nelegalan, pritom je istakao da treba iskoristiti dobru volju Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Zorana Milanovića, predsednika Hrvatske, da se razgovara jer svako ko može biti prijatelj treba da bude uključen.

 - Ja sam rekao da je to samo zahtev za političkim dijalogom i da taj dijalog mora da se vodi čak i u okolnostima koje za neke možda i nisu dobre u određenom trenutku. Mislim da se ovde radi o strategiji u Sarajevu koja ide za tim da se samo otvaraju ona pitanja koja njima odgovaraju, a ona koja tište nas, Hrvate i druge da se zatvaraju", naglasio je Dodik.

Istakao je da je to razlog problema u BiH i da je turskom predsedniku objasnio na koji način srpska strana vidi i rad visokog predstavnika u BiH koji je nelegalan pa njegove akcije nemaju nikakvog značaja.

„To je bilo važno da se kaže imajući u vidu da je i Turska članica Savjeta za implementaciju mira", istakao je Dodik.

Dodao je da je tokom razgovora sa Erdoganom naglasak bio na stabilizaciji prilika, na isključivanju sukoba kao bilo kakvog mogućeg načina rešavanja, kao i na potrebi regionalnog posmatranja i da svako ko može biti prijatelj i može da pomogne - treba da bude uključen.

Komentarišući navode zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da se SAD protive vraćanju nadležnosti, da su sankcije na stolu i da nisu namenjene Republici Srpskoj već pojedincima i kompanijama, Dodik je rekao da Eskobar o tome "juče nije progovorio nijednu reč".

"Može to da bude interes SAD, ali to nije naš interes, jer politike koje on predstavlja išle su na grub način da otmu i prenesu nadležnosti i sada smatraju da je nezakonito to vraćati. Ako on misli da su priče o sankcijama rešenje, onda neka to upotrebljava kako hoće i želi", naveo je Dodik i dodao da je to nepotreban posao koji ne daje ni efekte ni rezultate.

On je ponovio da se ne može gledati da neko nameće zakone, da čitav narod kvalifikuje genocidnim, da se otimaju šume i poljoprivredno zemljište, da se prenesu (na nivo BiH) obaveštajna služba, sud i tužilaštvo i da se tako radi protiv Republike Srpske i njenih interesa.

„Apsolutno je naše ustavno pravo da se borimo za takve stvari. Mislim da je u BiH, iznad volje SAD, ustavno pravo i Ustav koji je napisao da mi imamo to pravo i toga se ne želimo odreći", istakao je Dodik.

Ponovio je da Srpska želi da vrati svoje nadležnosti pod svoje upravljanje, što će i učiniti - bio Eskobar zadovoljan ili ne.

"Juče sam imao drugog sagovornika koji je pokušao da ukaže na potrebu dijaloga, a ne da preti sankcijama", rekao je Dodik i istakao da se neće menjati ono što je juče u Banjaluci dogovoreno na sastanku predstavnika vladajućih partija.   

Dodik je pred polazak za Ankaru rekao da će sa Erdoganom razgovarati o aktuelnoj situaciji u BiH.

- Želim da mu kažem da ga smatram velikim liderom velike države i nacije, prirodno zainterosovane za podršku i pomoć, u političkom smislu Bošnjacima, ali sam uveren da je on čovjek koji ne želi da radi ništa na teret drugih naroda u BiH i, u tom pogledu, vidim prostor da možemo da razgovaramo - rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva rekao je da će sa turskim predsednikom razgovarati i o mogućnosti da bude održan sastanak predsednika Turske, Srbije i Hrvatske sa liderama tri vodeće stranke u BiH s ciljem stabilizacije prilika u BiH.

Podsetio je da od ranije postoji inicijativa da predsednici Turske, Srbije i Hrvatske - Erdogan, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović - zajedno sa liderima tri vodeće stranke u BiH postignu dogovor koji će obezbediti napredak BiH.

On je ocenio da je Erdogan čovek koji nije spreman da učini u BiH bilo šta što bi bilo štetno za Srbe i Hrvate.

- On je uvek za dogovor i zato imam poverenje. Zato i odlazim u Tursku da mu dodatno objasnim situaciju, a ne da se ponašam kao Bakir Izetbegović koji ne želi dijalog - dodao je Dodik.

Istakao je da ceni Erdogana, da veruje u njegovu objektivnost i da će na sastanku ponovo inicirati razgovor, te da se nada da će to i Erdogan podržati.

Milanovićevu ideju o „tri brata“  Izetbegović je u razgovoru sa Erdoganom – odbio.

Kako je doktor Antonijević zapušio usta svim pobornicima vakcinacije pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA