Najnovije

Emil Vlajki: Bože pravde!

Srbi su u mnogim značajnim povijesnim momentima rekli „ne“ silama zla. Sami su se oslobodili Turaka, ratovali protiv Austrougarske, rekli ne 27. ožujka 1941. godine nacističkom Trojnom Paktu, osnovali Užičku Republiku, prvi slobodan teritorij u okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu, bili okosnica Titovog „ne“ Staljinu, rekli „ne“ muslimansko-hrvatskom „vezivanju zastava“ početkom neprijateljstava u BiH ranih devedesetih, jedini su koji su se usudili ratovati protiv NATO, najmoćnije vojne formacije na svijetu.

Piše: Emil Vlajki

Jučer, u petak, 10 prosinca, Republika Srpska je, na kraju posebne, povijesne sjednice Narodne skupštine, rekla „ne“ dijelu međunarodne zajednice, posebno SAD-u, Engleskoj, NJemačkoj, Francuskoj i Italiji. Ova kvinta je htjela, uz pomoć prostituiranog Ustavnog suda BiH, razvlastiti Srpsku zemlje, šuma, voda i nekretnina u korist unitarne, „građanske“, bošnjačke BiH, i nanovo je pokušala, Inckovim zakonom, proglasiti Srbe  genocidnim narodom. Ali Republika Srpska je rekla „dosta“ dekadentnom Zapadu koji sve više radi na svojoj propasti kroz „nova ljudska prava“ i kroz migrantsku politiku. „Prešli ste 'crvenu liniju' i mi vraćamo sve nadležnosti koje ste nam otuđili od Dejtona do danas služeći se nasiljem koje u svijetu nije viđeno od kolonijalnih vremena!“

Čak i da su točne tvrdnje opozicije i međunarodnih čimbenika da je Dodikova koalicija uradila to, u suštini, fiktivno, kako bi sebi pokušala osigurati predstojeće izbore, a i amortizirati svoj, navodno, kriminal i korupciju, to ništa ne mijenja glede povijesnosti ovog čina. Ovi negativni navodi nisu točni, barem kada se radi o Dodiku. On je mogao biti uslužan u odnosu na „gospodare svijeta“, koji podržavaju mnoge antinarodne režime širom planete, izjasniti se protiv Rusa i nastaviti živjeti kao „častan čovjek“. Ali on je zgrabio prvu priliku koja mu se učinila povoljnom kako bi vratio dostojanstvo Republici Srpskoj. Tim činom, stavio je u opasnost sebe i svoju porodicu. Dokazao je da nije kukavica kao njegova opozicija koja vegetira na jaslama Zapada. I ma što god da se desi, Dodik je ovim činom zauvijek postao povijesna ličnost srpskog naroda.

Ovo se, posve vjerojatno, neće dobro završiti.

Nakon jučerašnjeg događaja, postoje dva osnovna scenarija.

Prvi je kroz diplomatsku aktivnost, s tim da se Dodiku dadu neki ustupci kao što su odlazak trojice stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, ukidanju Inckovog zakona o kažnjavanju negiranja genocida i slično, a da Dodik odustane od povrata nadležnosti. Možda.

Međutim, pojedine zemlje Zapada su vrlo tašte, i nastojat će se osvetiti Dodiku kad-tad.

U ovom času, Zapad preko svojih obavještajnih i vojnih službi, stvara scenarije o obaranju Dodika i „discipliniranju“ Republike Srpske. U tom smislu, ono što izgleda najlogičnije je izazivanje incidenata/sukoba od strane islamskih fundamentalista na teritorij Republike Srpske. To bi bio dobar izgovor za intervenciju NATO trupa koje bi okupirale glavne centre srpskog entiteta, oborile sadašnju vlast i na njeno mjesto ustoličili opoziciju.

Ono što Zapad ne zna, to je da li bi Rusi tom prilikom vojno intervenirali. Ako procijene da se to neće desiti i ako to bude točno, Republike Srpske, praktično, više neće biti. Ona u mnogome liči na, vrijednu divljenja, Užičku Republiku. Koliko će trajati njena sloboda, ostaje da se vidi, s tim da su čuda uvijek moguća.

LONG LIVE REPUBLIKA SRPSKA! 

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA