Najnovije

Rusija upozorava na nuklearni odgovor na raketne planove NATO-a

Rusija će biti primorana da rasporedi nuklearne rakete srednjeg dometa širom Evrope kao odgovor na ono što vidi kao planove NATO-a da poveća prisustvo atomskog oružja na kontinentu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Bulava (Foto: Jutjub)

U intervjuu za "RIA Novosti", zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je insistirao na tome da će, ako zapadne zemlje odbiju da potpišu moratorijum na nuklearne snage srednjeg dometa (INF) u Evropi, Rusija biti primorna da rasporedi oružje u evropski deo svoje teritorije. Moskva je predložila sporazum kao deo paketa mera namenjenih smirivanju tekuće krize u vezi Ukrajine.

„Odsustvo napretka u pravcu političko-diplomatskog rešenja ovog problema učiniće da naš odgovor bude vojni“, rekao je Rjabkov.

„To jest, biće to konfrontacija, sledeća runda, razmeštanje takvih mehanizama sa naše strane.“

Nuklearno oružje srednjeg dometa zabranjeno je u Evropi 1987. godine kao deo sporazuma između američkog predsednika Ronalda Regana i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova. Međutim, 2019. godine SAD su se povukle iz sporazuma, žaleći se da je Kremlj navodno prekršio uslove razmeštanjem krstarećih raketa koje NATO naziva „šrafcigerom“ (sistem, "Iskander"), na ruskoj evropskoj teritoriji zapadno od Uralskih planina. Moskva je odbacila optužbe.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na dijalog kada su se SAD povukle iz sporazuma 2019. godine, rekavši: „Mi smo više puta upozoravali da raskid sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa (INF) i to znači da se region sada suočava sa mogućnošću da se ovo udarno oružje pojavi na ogromnom prostoru i kao rezultat toga se pojavljuje nova trka u naoružanju.”

Rusija je pozvala na obnovu moratorijuma i nagovestila da nema poverenja u obećanja NATO-a u vezi sa gomilanjem naoružanja u Evropi, osim ako ona ne dođu u pisanoj formi.

„Česta uveravanja zemalja NATO-a da ne planiraju da razmeštaju takve nuklearne instrumente uopšte nas ne ubeđuju“, rekao je Rjabkov.

„Pre svega, principijelno, nemamo poverenja prema NATO alijansi“, naglasio je on.

Gerhard Mangot, austrijski stručnjak za kontrolu naoružanja, rekao je za "Rojters" da će Rusija, ako NATO nastavi da odbija da pregovara o novom sporazumu, gotovo sigurno postaviti „šrafcigere“ na svoju zapadnu granicu.

Izvor: Vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA