Najnovije

EMIL VLAJKI: Srbija i Republika Srpska

Pratim nekoliko srbijanskih medija, i posebno političke analitičare, svakodnevno i kao građanin Republike Srpske, ogorčen sam njihovom palanačkom uređivačkom politikom. Bave se svojim silovateljima, SNS, rudnicima litijuma, opozicionim liderima, Đilasom na prvom mjestu, njihovim medijima i svojim predsjednikom. Ovo posljednje je posebno upečatljivo. Oni ga, ustvari, obožavaju. Što više pišu o njemu, u bilo kom smislu, dižu mu rejting do nebesa.

Emil Vlajki (Foto: Arhiva)

I to bi sve bilo u redu da se u Srpskoj, u ovom času ne odigrava antička tragedija. Priprema se njena invazija, prema kojoj će iskrcavanje u Normandiji na dan D, biti mala maca. Ovdje se, dakle priprema uništenje Republike Srpske i srpstva od strane SAD, Velike Britanije i NJemačke u relativno kratkom roku. Bit će dobro ako ne bude (previše) civilnih žrtava. Dodik je izjavio kako se, u slučaju napada, Srpska neće braniti silom već snagom argumenata. Zaboli njih za argumente jer svako malo bombardiraju, ili na drugi način uništavaju, neku zemlju. Ovo je borba za teritorij, i nikada se u svjetskoj povijesti nije vidjelo da je netko svoju grudu branio političkim sredstvima.

Očito je, da bi Srbija trebala zaštitnički, i kao potpisnica Dejtona, djelovati u korist Srpske. Rat koji bi se ovdje poveo, mogao bi biti regionalni, Balkan bi bio u plamenu, ali srbijanski mediji šute dok ostatak svijeta intenzivno priča o tome. Posebno šute o stavu Predsjednika prema ovdašnjoj krizi.

Malo konkretnije. Srbija u ovom času svakodnevno dobiva zapadne investicije, posebno njemačke. S druge strane, Dodik osporava Šmita kao Visokog predstavnika u BiH, a Vučić je u sjajnim odnosima s tim njemačkim političarima. Isto tako, Dodik, aktualno, osuđuje sadašnje povampireno djelovanje NJemačke prema Srpskoj. I što rade srbijanske vlasti u ovakvoj situaciji. Da li im je stalo više do njemačkih investicija ili do Dodika koji želi zaustaviti propadanje svoje republike, jer kao njem lider nema kud; nikakav dijalog više nije moguć sa američko bošnjačkom stranom koja hoće da centralizira BiH kako bi njome vladao njen najbrojniji narod.

Čini se, da je srbijanska vlast našla rješenje. Podržava Draška Stanivukovića, mladog političara, aktualnog gradonačelnika Banja Luke koji je zapadni projekt. To naravno, ništa ne mora da znači, i Dodik je tako počeo. Ali ovaj put je situacija drastično drugačija jer je bošnjakizacija zemlje skoro pa završena, a Draško, kakve god njegove namjere bile, neće moći ništa po tom pitanju uraditi.

I da obavijestim srbijansku javnost koja se krajnje nezainteresirano odnosi prema Srpskoj i prema njenom lideru Dodiku. Ovdje se priprema dvostruka tragedija. Prvo će Srpska biti okupirana, strane trupe će zauzeti sve njene veće gradove. Nakon toga će Dodik, koji je u ovim časovima pokazao da je istinski srpski rodoljub i da je neizmjerno hrabar, za razliku od svih ostalih, biti skinut s vlasti, tko zna kako. Istovremeno, po mom mišljenju, a brzo će se pokazati, neki njegovi najbliži ga izdaju, oni koji su mu do sada pjevali hvalospjeve. Prozapadna opozicija će doći na vlast i zemljom će zavladati duh jedne potpuno nama strane civilizacije. Nakon toga, mnogo, mnogo lakše, mogla bi slijediti NATO (nikad evropska) Srbija.

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA