Najnovije

Haos u Evropi: Prijatelji Republike Srpske sve su brojniji

„Samo da rata ne bude, ludila među ljudima, veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude - da rata ne bude!“

Piše: Emil Vlajki

Svakodnevno vodim dnevnik nakon što se, ustvari, Republika Srpska, svojom odlukom o povratu otuđenih nadležnosti , suprotstavila zapadnoj hegemoniji kao i, po Dodikovim riječima, stvaranju, pod američkim pokroviteljstvom, islamske (bošnjačke) države od Bosne i Hercegovine.

Dodik je presiguran u ono što radi

Problem za Dodika je bio slijedeći. Ili će se pasivno promatrati konstituiranje centralizirane, „građanske“ (šerijatske) države kojom će upravljati najbrojniji narod po metodama opisanih u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, ili će se tome smjelim političkim potezima stati u kraj. Dodik je izabrao ovo drugo i time se suprotstavio anglosaksonskom svijetu i sadašnjoj povampirenoj NJemačkoj koja misli da je došao trenutak da se osveti Srbima za poraze koje je doživjela u dva svjetska rata.

Imati protiv sebe SAD koje su povrijeđene srpskim otporom i time što je Dodik na prijetnje njihovih diplomata odgovorio: „j..... se“, Veliku Britaniju koja je oduvijek mutila na ovim prostorima, i povampirenu NJemačku, nije dobra stvar, niti se može dobro završiti za Republiku Srpsku koja nije čak ni država, ima svega milijun stanovnika i nikakvu vojnu silu! Drugim riječima, invazija na taj entitet je krajnje moguća i može se očekivati u slijedećih par mjeseci. Neka nas okupiraju, samo da rata ne bude, da ne bude žrtava.

Ali, pošto je za sada, naizgled, sve mirno, vratimo se našoj priči o političkom kaosu u Europi jer se pokazuje da Dodik ima veći broj simpatizera/prijatelja za svoje stavove..

Mađarska je prijatelj

Jučer je kao bomba odjeknula vijest da je europski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi, bio u tijeku Dodikove inicijative za povrat nadležnosti i da je s njim dogovorio datum održavanja Narodne skupštine Republike Srpske, deseti prosinac!

To nije sve! Varhelyi je za sadašnji krizu okrivio bivšeg Visokog predstavnika, Valentina Inzka koji je, tijekom samog odlaska, nametnuo sramni zakon o kažnjavanju onih koji negiraju „srebrenički genocid“. Taj isti diplomata je rekao da treba preispitati odluku Ustavnog suda BiH o prijenosu vlasništva nad šumama sa entitetskog na državni nivo. Konačno, Varhelyi je zamolio Dodika da praktično/pravno vraćanje nadležnosti odgodi za šest mjeseci.

Jučer, također, Viktor Orban, predsjednik vlade Mađarske, obavijestio je javnost da će se usprotiviti bilo kakvim sankcijama koje bi EU nametnula Dodiku i Republici Srpskoj. Orban to može uraditi jer je Mađarska članica EU, a za tu vrst političkih odluka, potrebno je da to bude jednoglasno. Nakon te izjave, Orban je rekao da će od Mađarske Republika Srpska dobiti 100 milijuna eura u vidu financijske, bespovratne pomoći!

Rusi su principijelni   

Zatim, a što je od izuzetne važnosti za Republiku Srpsku, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je nakon sastanka sa ministricom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković jučer u Sočiju da je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje.

On je naglasio da Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Savjet bezjednosti,  a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

“Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji spoljni protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Savjet za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uslovi, rekao je Lavrov.

 “Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od strane konstitutivnih naroda. Nema podršku Savjeta bezbjednosti UN, nema saglasnosti u PIK-u”, rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od strane naroda u BiH, u skladu sa Ustavom. Ovaj scenarijo podržaće Ruska Federacija zaključio je Lavrov.

Konačno, ne treba zaboraviti ni da je prije par tjedana, na Dodikov poziv, u Istočno Sarajevo došlo 14 europskih ambasadora što je izazvalo bijes kod Kvinte (SAD, Velika Britanija, NJemačka, Francuska, Italija). Treba reći, da je sve veći broj europskih zemalja koje se plaše invazije milijunskog broja muslimanskih migranata na njihov prostor i u Dodiku vide simbol otpora takvom događanju.

Bošnjaci bi da ratuju

Nažalost, realnost je drugačija u očima neprijatelja Republike Srpske. Prvo je Zijad Bečirović, direktor Instituta za balkanske studije, jasno naznačio koje bi sve neuralgične točke NATO trebalo da zauzme u ovom entitetu. Onda je Bakir Izetbegović ponovio to isto. Zatim su dva člana predsjedništva BiH, DŽaferović i Komšić, pozvali na konzultacije bivše generale muslimanske Armije BiH. Prije toga, Velika Britanija je poslala kao „diplomatu“ u BiH, osobu koja je rukovodila NATO bombardiranjem Srba u prethodnim perioda. Povrh svega, Bošnjaci/muslimani imaju pod svojom kontrolom u Federaciji devet tvornica oružjem i neprekidno izjavljuju da su spremni za rat.. Ipak, šutnja Amerikanaca i Engleza je u ovom času najkobnija.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA