Najnovije

"Ni jedna razvijena zemlja ne biraju sudije po principu po kojem se sada predlaže da Srbija uvede"

Srpska radikalna stranka poziva građane Republike Srbije da izađu na referendum 16. januara, da zaokruže „ne” i da se usprotive predloženim ustavnim promenama koje narušavaju princip podele vlasti, koje će uvesti korupciju kao primarni način funkcionisanja našeg pravosuđa i koje se u Srbiji sprovode isključivo pod pritiskom iz inostranstva, izjavio je danas potpredsednik SRS Aleksandar Šešelj.

- To najbolje govori činjenica da ono što je predloženo i ono što se zahteva od strane Venecijanske komisije i Evropske unije da Srbija promeni u svom Ustavu u oblasti pravosuđa ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije kao opšti princip. Dakle, ni Nemačka, ni Francuska, ni Austrija, ni bilo koja razvijena zemlja ne biraju sudije po principu po kojem se sada predlaže da Srbija uvede. To je diktat iz inostranstva koji pokušava još više da razbije naše institucije i koji ima za cilj da pokaže da Srbija nije suverena država. Kada Srbija prihvata da svoj Ustav promeni pod pritiskom iz inostranstva, pokazuje da nema dovoljno suverenosti u odlučivanju – kaže Šešelj.

On kaže da je skandalozno da u proces promene Ustava ulazi jednopartijska skupština, dakle skupština u kojoj je predstavljena isključivo vlast.

- Skupština kao takva nema legitimitet da vrši proces ustavnih promena. Mi zbog toga pozivamo građane da se na referendumu 16. januara izjasne protiv takvih predloženih promena. Mi ćemo organizovati naše simpatizere i članove da izađu na referendum. Uzećemo učešća u glasačkim odborima koje će organizovati Republička izborna komisija i učestvovaćemo u tom procesu. Mi, dakle, smatramo da ukoliko nešto u Ustavu ne valja, onda Ustav treba promeniti. Ali, Ustav treba promeniti tako da bude po meri građana Srbije koji su ga i doneli, a ne da bude po meri bilo koje međunarodne organizacije koja to od Srbije zahteva – kaže Šešelj.

On smatra da Srbija već jednom treba da raskrsti sa slušanjem svakog diktata koji dolazi sa Zapada.

- Svedoci smo da već 20 godina, kako traje takozvani proces evropskih integracija, ne samo što Srbija uopšte nije bliža članstvu u Evropskoj uniji, već je na tom putu uvek morala da bude servilna, da pristaje na razne zahteve iz inostranstva. To nikada nije bilo u okviru srpskog nacionalnog interesa, niti u okviru interesa bilo kog građanina Srbije – rekao je Šešelj.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA